Amsterdam

Amsterdam

Serban Huidu
Travel
Orasul unde e legalizata iarba dar o consuma doar turistii, orasul nordic cu cele mai multe canale si aflat la 2 metri sub nivelul marii si orasul cu Districtul Rosu. Dar iata niste lucruri pe care poate nu le stiti despre Amsterdam si v-ar prinde bine sa le aflati:
 

1 Gara centrala Address: Stationsplein, 1012

www.thousandwonders.net
Desi este cea mai mare gara din Amsterdam, nu este cea mai mare , dupa numarul de calatori, din Olanda. Prima este gara din Utrecht. Asta nu ii stirbeste din maretie. Construita in 1889 in stil Gothic-renascentist, Gara Centrala este locul unde mii de navetisti vin si isi vad de locurile de munca din oras! Asta face ca in fata garii sa se gaseasca cea mai mare parcare de biciclete pe care am vazut-o in viata mea. Ce e interesant e ca mii de biciclete sunt scoase anual din canalele orasului unde ajung fara prea mari probleme.
Amsterdam Tourist Information

2.Plimbarea pe canale

Nu poti ajunge in Amserdam si sa nu faci o plimbare pe canalele sale. Cam cate strazi are, cam tot atat de multe canale gasiti. Sunt circulare si trec prin oras de la un capat la altul. Sfatul meu e sa le vedeti pe cele mai importante: Herrengracht-canalul domnilor, Keizersgracht-canalul imparatilor si Prinsengracht-canalul printilor. Eu am mers ca un print cu o barca inchiriata de la miile de barcagii din oras. Cu tot cu barcagiu.
Travel + Leisure
Cel mai vechi canal este cel din dreptul celebrului Red light district, dar plimbarile acolo sunt cam limitate. Daca ajungeti in zona nu uitati sa nu fotografiati, sau sa nu fotografiati cu aparatul sau telefonul la vedere. Am vazut o "doamna care a iesit din barlogul cu geam si l-a impins pe amatorul de fotografii in canal. Si sa aveti grija la buzunare. Pe cat de toleranti sunt olandezii, in zona respectiva nu prea sunt olandezi. Dupa intrarea Romaniei in UE multe dintre "lucratoare" sunt romance get beget. Istoria spune ca fetele vesele nu aveau voie sa-si acosteze clientii in strada din cauza unei legi date de municipalitate. De aia au ales sa isi faca vitrine unde sa expuna marfa, Vitrine cu tot cu felinarul rosu aferent. De unde si numele cartierului. Cele mai inguste stradute sunt si cele mai "interesante". Marfa calitatea 1!

3.Vondel park

Expedia.co.nz
Aflat undeva la 3 kilometri de centrul orasului , Vondelpark este unul dintre cele mai frumoase parcuri din Europa. Daca e soare, sunt doar 50 de zile insorite pe an in Amsterdam, recomand cu caldura parcul insufletit de o atmosfera boema in care gasiti concerte, expozitii sau pur si simplu oameni tolaniti pe iarba. Parcul a fost infiintat de o asociatie civica ce a cumparat in 1864 terenuri la marginea de atunci a orasului. 47 de hectare. S-a numit la inceput Nieuwe Parc-parcul nou. Din 1867 gazduieste statuia scriitorului Joost van den Vondel de unde si denumirea actuala. Am vazut aici, intr-un fel de chiosc pe care nu dadeai doi bani, unul din cele mai interesante concerte de muzic clasica. Si da, era un cvartet de coarde!
 

4 Cartierul Jordan si Anne Frank museum

Wunderscapes Travel - WordPress.com
In nord vestul orasului se gaseste cel mai boem si frumos cartier al Amsterdamului, Jordaan. Aici, printre case colorate pline de flori, gasiti cafenele si restaurante senzationale. Am mers prin el cu bicicleta si nimic nu e mai pitoresc.
The Times of Israel
In apropiere se gaseste muzeul Anne Frank. Prinsengracht 263-265. Ea a stat ascunsa pe parcursul celui de al doilea razboi mondial impreuna cu alti 4 evrei in aceasta casa de pe canalul Pricesgracht. Anne Frank nu a supravietuit razboiului insa, in 1947, jurnalul sau, publicat  in scurt timp,  a devenit un simbol al rezistentei inocentei impotriva ororii. Muzeul Anna Frank este al treilea muzeu ca numar de vizitatori din Olanda dupa Rijksmuseum si Van Gogh Museum.
 

5 Piata de flori Singel ,1012 WP

Amsterdam Travel Guide
Nu poti trece prin Amsterdam fara sa ajungi la piata de flori a orasului. Desi, in zilele moderne, florile ce se strang in oras si pleaca spre toate coltuturile Europei sunt produse in Israel sau Turcia, aceasta piata are in majoritate flori veritabil olandeze precum si seminte sau bulbi ce pot fi cumparati si acolo si saditi acasa pentru a avea in curte flori autentic olandeze. Daca ajungeti in zona sa imi luati si mie niste saboti de lemn pe care ii gasiti la discretie pe tarabe. Eu am cumparat unii de acolo si imi amintesc in fiecare zi de Olanda.
Si probabil cea mai amare atractie din Amsterdam este muzeul dedicat celui mai mare pictor olandez, desi e destul de greu de primit statutul acesta intr-o tara ce i-a dat lumii pe Pieter Bruegel cel Batran sau Rembrandt, Van Gogh museum Paulus Potterstraat 7.
Jane Perkins - WordPress.com

Aici puteti gasi majoritatea operelor celui ce nu a vandut niciun tablou in timpul vietii dar care a ajuns sa valoreze astazi cat 10 % din pib-ul Olandei. Cu 1.9 milioane de vizitatori este al 35-lea muzeu al lumii  si nu a fost ocolit de lovituri celebre: 20 de picturi au fost furate si recuperate in 35 de minute iar  in 2002 alte doua picturi au fost furate dar niciodata recuperate. Asa ca, vizitati-l cat mai aveti ce vedea!

 

What's Hot

Galerie Articole