Andrzej Wajda a parasit platoul de filmare al vietii!

Andrzej Wajda a parasit platoul de filmare al vietii!

simona
News

Este o zi si mohorata si nu vorbesc de vreme ci de faptul ca de astazi, 11octombrie, cinematografia internationala a pierdut un mare geniu, Andrzej Wajda. Regizorul polonez, ale carui filme au fost marcate de evenimentele dureroase ale celui de-al doilea Razboi Mondial si de lupta de rezistenta impotriva regimului nazist, a parasit “platoul de filmare” al vietii la 90 de ani dupa o lunga suferinta in spital.

Andrzej Wajda cu aparatul de filmat 1969 - sursa Imdb

 Wajda a adus o tenta politica in operele sale , dar mai ales, a fost unul dintre fondatorii libertatii in tara sa, Polonia. Cinematografia poloneza va fi in doliu pentru mult timp ,  amintindu-si de primul lung metraj al lui Wajda in 1955 , “A Generation” , care a marcat debutul in scoala de cinema polonez a eroismului imbinat cu romantismul.

 In 1957, Wajda a primit Premiul Special de la Cannes cu filmul “Canal”, considerat o capodopera despre izbanda partizanilor polonezi asupra ocupatiei fasciste din 1944. Si “Acesta a fost inceputul pentru tot” cum a declarat maestrul intr-un interviu din 2007.

Kanal-Andrzej Wajda - sursa Culture.pl

In 1977 a proiectat un film, tot la Cannes, criticand aspru comunismul din Polonia, “Man of Marble” , urmat 3 ani mai taziu de “Man of iron” sustinand propaganda Uniunii Solidare anti-comuniste , productie care a castiga Palm D`Or  si salvandu-l astfel pe artist de la inchisoare. Cu toate acestea, Wajda a fost foarte marcat de eveniment, multi dintre prietenii sai si sustinatori ai luptei anti-comuniste fiind incarcerati, inclusiv liderul miscarii, Lech Walesa.

Andrzej Wajda primeste Oscar - sursa Imdb

Nu pot scrie toate premiile pe care marele Wajda le-a dobandit de-a lungul carierei sale de 63 de ani inclusiv un Oscar onorific pentru intreaga activitate, dar pot sa-ti spun ca este una dintre cele mai marcante personalitati ale celei de-a saptea arte si un erou care si-a folosit talentul ca arma impotriva comunismului din Polonia.

What's Hot

Galerie Articole