Andrzej Wajda a parasit platoul de filmare al vietii!

Andrzej Wajda a parasit platoul de filmare al vietii!

simona
News

Este o zi si mohorata si nu vorbesc de vreme ci de faptul ca de astazi, 11octombrie, cinematografia internationala a pierdut un mare geniu, Andrzej Wajda. Regizorul polonez, ale carui filme au fost marcate de evenimentele dureroase ale celui de-al doilea Razboi Mondial si de lupta de rezistenta impotriva regimului nazist, a parasit “platoul de filmare” al vietii la 90 de ani dupa o lunga suferinta in spital.

Andrzej Wajda cu aparatul de filmat 1969 - sursa Imdb

 Wajda a adus o tenta politica in operele sale , dar mai ales, a fost unul dintre fondatorii libertatii in tara sa, Polonia. Cinematografia poloneza va fi in doliu pentru mult timp ,  amintindu-si de primul lung metraj al lui Wajda in 1955 , “A Generation” , care a marcat debutul in scoala de cinema polonez a eroismului imbinat cu romantismul.

 In 1957, Wajda a primit Premiul Special de la Cannes cu filmul “Canal”, considerat o capodopera despre izbanda partizanilor polonezi asupra ocupatiei fasciste din 1944. Si “Acesta a fost inceputul pentru tot” cum a declarat maestrul intr-un interviu din 2007.

Kanal-Andrzej Wajda - sursa Culture.pl

In 1977 a proiectat un film, tot la Cannes, criticand aspru comunismul din Polonia, “Man of Marble” , urmat 3 ani mai taziu de “Man of iron” sustinand propaganda Uniunii Solidare anti-comuniste , productie care a castiga Palm D`Or  si salvandu-l astfel pe artist de la inchisoare. Cu toate acestea, Wajda a fost foarte marcat de eveniment, multi dintre prietenii sai si sustinatori ai luptei anti-comuniste fiind incarcerati, inclusiv liderul miscarii, Lech Walesa.

Andrzej Wajda primeste Oscar - sursa Imdb

Nu pot scrie toate premiile pe care marele Wajda le-a dobandit de-a lungul carierei sale de 63 de ani inclusiv un Oscar onorific pentru intreaga activitate, dar pot sa-ti spun ca este una dintre cele mai marcante personalitati ale celei de-a saptea arte si un erou care si-a folosit talentul ca arma impotriva comunismului din Polonia.

What's Hot
Mandria de a fi ROMÂN

Mandria de a fi ROMÂN

Am aratat lumii niste tineri inteligenti si educati care nu au iesit in strada de foame, ci pentru principii. Am aratat lumii niste tineri care vor sa demonstreze ca democratia nu este doar o definitie lipsita de sens ci exact ceea ce ii spune numele: forma de organizare a statului in care puterea este exercitata de popor.

News

Galerie Articole