Belgrad
Sursa:Serbia-touroperator

Belgrad

Serban Huidu
Travel

Una dintre cele mai importante metropole ale Balcanilor, capitala fostei Yugoslavii si actuala capitala a Serbiei, Belgrad este un oras relmente suprinzator. Monumenele, cluburile vibrante si fetele incredibil de frumoase, transforma orasul de pe Dunare si Sava o destinatie surprinzatoare. Iata care sunt recomandarile mele pentru Belgrad:

 

1-muzeul Nicola Tesla

Belgrade Nightlife

Nicola Tesla este parintele elecricitatii comerciale, cel ce l-a batut pe Thomas Edison in celebrul razboi al curentilor. Desi s-a nascut pe teritoriul de azi al Croatiei, tatal lui Tesla era un preot sarb, iar majoritatea rudelor erau din vestul serbiei aproape de Muntenegru. Sarbii nu au uitat asta si i-au dedicat conationalului un muzeu interesant plin de lucruri personale dar si numeroase inventii ale lui Tesla. O intamplare vesela face ca, un grup de turisti americani au aflat stupefiati in fata mea ca Tesla nu e american get-beget ci si un pic mai mult sarb. Sa vezi surprindere pe capul lor. Pentru mai multe detalii vizitati:  tesla-museum.org

2-World traveller club

Simonseeks.com

Daca ati vazut filmul Underground al lui Emir Kusturica, ar trebui sa stiti deja faptul ca sarbii au o adevarata pasiune pentru lumea din subteran. In timp de razboi, localnicii se rupeu de lumea dezlantuita pentru cateva ore petrecute cu prietenii la un pahar de vorba. Clubul despre care vorbim are parte de aceasta atmosfera conspirationisto-ilegalista. In interior veti avea o senzatie speciala. Trebuie sa aveti putina rabdare si tarie de caracter pentru a ajunge prin catacombe. Cateodata, acolo au loc chiar si concerte. Am ramas fara voce cantand Mesecina lui Bregovici cu o trupa la fel de vesela ca si petrecaretii din club. adresa: Bulevar Despota Stefana 7, 11000 Belgrade. The World Traveller Club’s website.

3 Cetatea Belgradului

Eastern Europe - WordPress.com

Foarte bine pastrata si plina de istorie, gasiti cetatea medievala a Belgradului. E interesant de facut analogii cu cetatile medievale de la noi. Turnurile Kalemegdan, pe care le gasiti in toate pliantele turistice care va invita in Belgrad, pot fi admirate de pe Therasa Lounge unul dintre cele mai bune cluburi din capitala sarba. Eu am nimerit in mijlocul unei batalii istorice reconsituite. Protagonistii, dupa ce s-au luptat cu sete, au baut toata berea din bar. Deh… Istoria cere sacrificii.

4-strada Skadarlija

Eastern Chronicles

Era pe vremuri un fel de Capsa. Aici veneau artistii si toata lumea mondena pentru a palavragii si a avea parte de o masa decenta. De bautura nu mai vorbim, pentru ca doar acolo e seva creatiei. In zilele nostre, strada a ramas la fel de boema. Plina de taverne si cafenele traditionale, strada Skadarlija este o incantare unde poti asculta zeci de trupe cu alamur cantand cantece traditionale si aratand turistilor fata prietenoasa a orasului. Este un loc pe care nu aveti voie sa il ratati odata ajunsi in Belgrad.

5-parcul Ada Ciganlija

Travel Out There

Este un parc nascut in jurul unui lac, pe tarmurile caruia gasiti vreo 100 de cafenele si restaurante. Puteti inchiria biciclete, iar vara chiar schiuri nautice. Una dintre cele mai tari petreceri la care am luat parte in viata au fost aici. Nu spun cum s-a terminat pentru ca nimeni nu m-ar crede, dar ar fi bine sa nu ratati locul. Nu stiti ce pierdeti.

Se stie ca in anul 1999, Alianta Nord-Atlantica a lovit aerian Belgradul ca represalii pentru conflictele din fosta Yugoslavie. Una dintre cladirile grav avariate atunci este sediul fostului minister yugoslav al apararii. Sarbii nu iarta si nu uita. Si ar fi bine sa nu aveti vreodata un conflict cu un sarb. Pe cat de veseli si plini de viata se arata, pe atat de indarjiti si aprigi sunt cand se simt atacati. Cladirea fostului minister nu se repara pentru a aminti generatiilor viitoare ororile razboiului.

Time Travel Turtle

Iata si cum arata Belgradul de 4k. Sper sa va bucurati de privelisti:

 

 

What's Hot

Galerie Articole