Daca tot a trecut ziua de 1 Decembrie si sentimentele revansarde s-au estompat, astazi va voi face, macar virtual, sa ajungeti in Budapesta. Acesta este, in opinia mea, cel mai frumos oras de pe Dunare. Si sunt cateva. Budapesta se compune din doua parti despartite de Dunare, si anume Buda, care este partea deluraoasa din vest, si Pesta partea cu campie din est. Prima carte citita de mine a fost "Baietii de pe strada Pal", nuvela in care autorul facea descrieri ample ale orasului; asa ca intelegeti de ce am fost atat de impresionat cand am ajuns in capitala maghiara. Iata care sunt recomandarile mele pentru Budapesta:
1. Vaci Utca

Faimoasa strada pietonala din centru, plina de magazine, cafenele si restaurante. Intr-o competitie in care au intrat 16 strazi pietonale cele mai frumoasedin lume, Vaci Utca a iesit a 7-a.
Un motiv in plus sa nu o ratati. Veti fi impresionati de atmosfera, curatenie si amabilitatea oamenilor. Cum intri pe strada, dinspre strada Kosuth Lajos, imediat pe stanga este un restaurant care se numeste Fatal. Si poate fi fatal daca mananci portii imense.
Cand am filmat Carcotasii in Europa, mancaul grupului-Mistretu, avea cureaua desfacuta si inca nu terminase jumatate din ce i se oferise.

Dupa ani si ani , mergem la schi in Austria si aveam tovarasi de drum doi fosti poloisti. Stiind cat mancau, ca sa ma laud, am spus ca ii duc intr-un loc unde e imposibil sa termine portiile oferite. Zis si facut. Am ajuns la Fatal au mancat TOT si au baut si 5 beri de fiecare.
Moment in care a aparut patronul. "Baieti voi sunteti poloisti! Am facut portiile special pentru poloisti. Eu sunt fost campion olimpic la polo cu echipa Ungariei". Asta a spus si a oferit masa din partea lui pentru colegii poloisti din Romania.
2. Dealul Castelului

In partea vestica a orasului, cocotat pe un deal, este impresionantul Castel al Budei. Are vreo 200 de camere si este iluminat spectaculos noaptea. Puteti ajunge aici cu un funicular pitoresc, iar zona este un orasel in sine.
Eram intr-un magazin de suveniruri oarecum indiecisi pentru ceea ce urma sa cumparam, moment in care proprietarul ne-a intrebat ce natie suntem. Judecand dupa harta Ungariei mari care se lafaia pe tejghia, am crezut ca romanii nu sunt bineveniti.
I-am spus ca suntem portughezi. El zambind hatru a spus asa: "baieti sotia mea e din Bucuresti. Budapesta are acelasi streag cu al Romaniei. Sa nu va ascundeti. Cei din Budapestea nu sunt nici extremisti nici revansarzi!"
3. Parcul Varosliget

Este un parc superb in mijocul orsului. Aici gasiti Gradina Botanica si Gradina Zoologica, dar cel mai important gasiti o replica a Castelului Huniarzilor de la Hunedoara.
Cand am filmat aici, evolua o trupa de dansuri populare. Si ce sa vezi, erau dansuri populare romanesti cu tot cu chiuituri si strigate. Abia am astept sa termine sa luam un interviu convinsi fiind ca sunt romani. Ghinion!
Erau maghiari si strigaturile le invatasera fonetic de la un instructor de dans din Falticeni. Cu greu am gasit o fata care emigrase din Romania cand avea 8 ani. Ea ne-a explicat de unde invatasera sa danseze sarbe si geamparale romanesti.
4. Parlamentul Maghiar

Este o cladire impresionanta , al treilea parlament ca marime din lume (primul e cel de la Bucuresti). A fost inaugurat in 1886 pentru a marca 1000 de ani de la infiintarea Ungariei.
Are 691 de camere, 19 kilometri de coridoare, iar un tur ghidat este de cel putin 45 de minute. Daca va uitati atent puteti vedea si opinca romaneasca pusa acolo la 1919, cand armata romana a inlaturat Republica Sovietica a lui Bella Kun.
5. Dealul Gellert

Revenind pe partea vestica a orasului, nu trebuie sa ratati Dealul Gellert. Acesta este denumit asa dupa un calugar benedictin mort aici in anul 1046. Monumentul Gellert este ridicat aici in memoria lui.
La poalele dealului gasiti renumitele bai Gellert infiintate de otomani cand au cucerit Ungaria in urma celebrei batalii de la Mohach. Odata ce a fost pasalacul infiintat, turcii aveau nevoie de bai publice, astfel au luat nastere baile Gellert.
Aflata pe deal este si Citadella, construita de austrieci in anul1851. Aici este indicat sa nu ciocniti berile cand beti. Se spune ca austriecii cand au invins revolutia maghiara de la 1848 au sarbatorit cu bere evenimentul...

In afara de aceste recomandari nu ezitati sa va plimbati pe Promenada Dunarii, sa strabateti podul Margaret, sa vizitati cea mai frumoasa insula a Dunarii-Margaret si mai ales sa vedeti cum arata cea mai veche linie continentala de metrou.
Daca nu stiati, metroul din Budapesta a fost facut la scurt timp dupa cel din Londra. Asa ca lasati prejudecatile acasa si explorati poate cel mai frumos oras al Europei de Est!