Buenos Aires

Buenos Aires

Serban Huidu
Travel

Buenos Aires

Am visat sa ajung in Argentina toata tineretea mea. Imediat dupa ce am citit nuvelele lui Ernesto Sabato, am visat cu ochii deschisi la tara ce se intinde la poalele celebrului Aconcagua, cel mai mare virf al Anzilor si cel mai inalt munte in afara Asiei, unde tangoul este un stil de viata si unde vinul este cel mai bun din cate are lumea noua. Tara in care s-au nascut aventurieri idealisti ca Che Guevara.

che Guevara

O alta parte a mea, care tanjea dupa Argentina, era cea legata de copilarie si aventurile goeletei Speranta in Patagonia. Dar parca amintirile astea sunt prea indepartate. Azi vorbim despre Buenos Aires capitala Argentinei, cea cu Maradona, cu cea mai buna vita din lume, tara Evitei Peron si  a cetatenilor suficient de creduli sa ii provoace pe englezi, crezand iluzoriu si idealist ca pot goni din insulele Malvinas, leul britanic.

Iata principalele  mele recomandari pentru Buenos Aires, a 4 aglomerare urbana a Americii dupa Mexico City,  New York si Sao Paolo.

1.Teatro Colon

Argentina pride culture

Nu stiu de ce, dar cand l-am vazut, mi-a adus aminte de Casa Poporului. E mult mai mic, dar la fel de eclectic (pentru ca a fost construit de o pleiada de arhitecti care au venit fiecare cu stilul propriu ) sau pentru ca este al doilea teatru ca marime din lume, dupa ce in 1973 a fost terminata opera din Sidney. E de vazut un spectacol aici, pentru a confirma daca teatrul, deschis in 1908, se potriveste vietii artistice la mai bine de 100 de ani. O varsta venerabila.

2.Café Tortoni

Flickr

Deschisa de un francez in 1858, este cea mai veche si cea mai europena cafenea din Buenos Aires. Aici puteti savura cafea-pe care eu o accept dar nu o pot savura ca un ceai bun de exemplu. Puteti manca cel mai bun churos din Argentina (niste gogosi spanioale cu forma specifica si un sos de ciocolata pe masura). Eu am fost beneficiarul celei mai bune fripturi de vita pe care am mancat-o in viata mea. Ba nu, mint, a mai fost una: in Place de la Concorde - Paris.

3.Plaza Dorrego

Wikimedia Commons

Cea mai veche piata a orasului, infiintata in secolul 18 de negustorii ce veneau in fiecare duminica sa isi vanda produsele. Daca in timpul vacantei voastre in Buenos Aires prindeti o duminica, trebuie sa ajungeti neaparat in Plaza Dorrego. Cartierul din jur este incantator iar dupa cumparaturi va puteti odihni langa un pahar de vin, uitandu-va la dansatorii de tango care duc mai departe renumele tarii lor. Daca sunteti indrazneti puteti primi chiar niste lectii. Eu am incercat dar, cu cele doua picioare stangi din dotare, i-am administrat fetei-o argentinianca bruneta focoasa- niste calcaturi ca la carte. Nu mai zic de trandafirul dintre dinti pe care aproape l-am mancat. Daca nu e talent…..

4.Cimitirul Recoleta

Buenos Aires - Buenos Aires Ciudad

Suna cel putin ciudat sa recomanzi un cimitir ca atractie turistica. Stati putin ca nu e asa: in el gasiti o multime de cavouri si sculpuri plus lucrari din marmura, din care 94 sunt categorisite ca monumente nationale. Aici se odihnesc fostii presedinti ai Argentinei, iar eu am gasit , fara prea multe incercari, locul unde se afla Eva Peron. Daca la noi, in Sapanta, aveam singurul cimitir vesel din lume, BBC a ajuns la concluzia ca cimitirul Recoleta este unul dintre cele mai frumoase din lume! Chiar asa.

5.Obeliscul

Wikimedia Commons

Plantat in mijlocul celei mai late artere din lume: 9 de Julio, acolo unde ea se intalneste cu celebra Corrientes. Obeliscul are 68 de metri si a fost construit in 1936 la 400 de ani de la infiintarea orasului. Si acum un amanunt pentru care pot face pariu ca Nicusor Dan ar face icter. Monumentul se afla pe locul unde era o Bisericuta,  St Nicolas de Bari. Aici in 1812 a fost inaltat pentru prima data steagul argentinian. Si ei au daramat bisericuta pentru a construi in loc obeliscul.  De altfel strada 9 Julio se numeste asa dupa data la care, in 1816, Argentina si-a declarat independenta fata de Spania.

 

Sa nu ratati cel mai colorat cartier al orasului “El Caminito” sau Plaza de Mayo, acolo unde in 1810 a inceput revolta ce a dus la declararea independentei.

caminito neighborhood buenos aires

Eu nu am putut sa ma abtin si am vrut sa vad unde s-a nascut in 1911 Ernesto Sabato, idolul meu de la 20 de ani. Este o calatorie, de 200 de kilometri,  pana in Rojas-un orasel de 20 de mii de locuitori unde fiul unor emigranti italieni facea primii pasi in viata. Daca tot vorbim de Sabato va recomand Tunelul, poate cea mai frumoasa povestire a lui, scrisa in 1949. A trait pana aproape de 100 de ani si a murit in 2011.

Taringa!

Acestea au fost recomandarile mele pentri Buenos Aires. Poate cel mai intereseant si cosmopolit oras al Americii Latine.

What's Hot

Galerie Articole