Cartierul Cotroceni
Sursa:romanianturism.com

Cartierul Cotroceni

Serban Huidu
Travel

Traiesc in Cotroceni de peste 10 ani. In tot acest timp am sustinut ca este cel mai frumos cartier bucurestean. Unii strambau din nas si imi spuneau ca cele 10 case inghesuite in Aviatorilor plus cele 11 din Primaverii reprezinta adevaratul Bucuresti. A fost nevoie sa vina niste straini sa imi dea dreptate. Amanunte aici. Pipera cea fara de canale, Kiseleff sau strada lui Stelu', Colentina sau cartierul nomenclaturistilor-Aviatorilor Primaverii nu se pot compara cu Cotroceni.

Sa nu ma intelegeti gresit: ca om nascut si crescut in Bucuresti cred cu tarie ca acesta este cel mai frumos oras al Romaniei. Toate cartierele au farmecul lor: de a Titan-Balta Alba- cartierul cu cel mai bine ingrijit parc din oras, pana la valuritul Tei. De la Maniu pana in Pantelimon si de la Baneasa pana la infamul Ferentari, toate aceste locuri fac parte din istoria trecuta si contemporana  a orasului lui Bucur.

Case de Epoca – Historic Houses of Romania

In randurile urmatoare am sa ma refer la Cotroceni si am sa spun de ce cred eu ca el reprezinta Bucurestiul. Infiintat de clasa medie:doctori, ingineri, avocati in perioda de reala dezvoltare de dupa primul razboi si pana la marea Criza, Cotrocenii erau, in ciuda faimei de azi, un cartier mediu. La inceputuri considerat cartier marginas, a ajuns in buricul targului odata cu dezvoltarea galopanta a Bucurestiului. In secolul 19, Dealul Cotrocenilor era inca ocupat de celebrii Codrii ai Vlasiei

Jurnalul National
.

In 1779 Serban Cantacuzino construieste aici o manastire iar  in 1888 Regele Carol o transforma in Palatul Regal care este si astazi Presedintia Romaniei.

romanianturism.com

Strada Carol Davila strabate cartierul de la un capat la altul si trece pe langa Facultatea de Medicina cu acelasi nume. Pamanturile de aici au fost in proprietatea celebrului doctor, care le-a parcelat si le-a vandut punand bazele viitorului cartier. Locul actualei Gradini Botanice se pare ca a fost tabara pandurilor lui Tudor Vladimirescu la Revolutia de la 1821.

Regim Hotelier, Cazare Bucuresti in Apartamente Regim Hotelier

Stradutele umbrite, localurie ingrijite, si lipsa traficului, ce ocoleste strazile pline de case cu arhitectura interbelica, fac din Cotroceni un cartier atat de incantator. Aici gasiti cel mai mic parc din Bucuresti dupa Gradina Ioanid, Parcul Romniceanu. Parcul Ioanid l-am descris aici.Inconjurat de case impresionante dar si povarnisul dealului Cotrocenilor, parcul este o incantare pentru gastile galagioase de copii care isi lasa  bunicii la socializare si lustruiesc locurile de joaca

Primăria Sectorului 5

Langa parc se afla niste trepte dar  si o ceainarie cum alta nu e in oras: Infinitea. Am stat aici de multe ori pentru ca vara este permis accesul cu catei in curtea interioara. Asa ca Bruno molfaia un piscot si stapanul Serban era incantat de un ceai.

vreausamerg.ro

Nu e cazul sa povestesc aici despre amputarea cartierului pentru a face loc monstruozitatii dorite de Ceausescu dupa cutremurul din 1977 si denumita generic Casa Poporului.  De aia urasc aceasta contructie de inspiratie Nord Coreeana. Nu pentru ce reprezinta azi ci pentru cum a schilodit fata orasului in anii de trista amintire. In urma buldozerelor si a oamenilor fortati sa se mute in apartamente, au ramas mii de catei ai nimanui. De aici a pornit invazia de maidanezi pentru care am fost cunoscuti in lumea intreaga.

monden.acasa.ro

Scapat de buldozere, Parcul cu Platani adaposteste astazi cel mai important complex de terenuri de tenis al Romaniei. Aici oricand se poate naste un nou Ilie Nastase daca e sustinut temeinic de banii lui Ion Tiriac. Aceasta a fost descrierea celui mai frumos cartier din Bucuresti. Va astept sa il vizitati! Strainii, cu care ma intalnesc des pe strada au facut-o deja.

Iata si istoria Palatului Cotroceni:

poate va plac si:

http://www.15cm.ro/timisoara-942

http://www.15cm.ro/dubrovnik-847

http://www.15cm.ro/marseilles-881

What's Hot

Galerie Articole