Casablanca

Casablanca

Serban Huidu
Travel

A venit zapada si iar ne-a luat prin surprindere. Azi m-am gandit sa va duc, virtual e adevarat , intr-o tara mai calda: Maroc. Intotdeauna m-au obsedat cuvintele de la finalul filmului Casablanca:"This is The Beginning of a Beautiful Friendship".Despre alte prietenii am vorbit pe 15cm.ro aici. Asa am ajuns in Casablanca, ceea ce va doresc si voua. Iata recomandarile mele pentru cel mai mare si mai european oras as Marocului:

 

1-Medina sau orasul vechi

a way of looking at things - WordPress.com

Stiti sigur expresia de la Mecca la Medina. Medina este subiectul primei recomandari. Denumire generica pentru centrele vechi ale oraselor magrabiene, medina din Casablanca poate nu are aceeasi atmosfera boema ca cele din Fes sau Marrakesh dar prezinta real viata si obiceiurile locuitorilor din Casablanca. O multime de negustori cu produse de artizanat care sa va aduca aminte de Casablanca, gasiti aici plus alte suprize aflate in zona sudica a orasului vechi.

 

2-la Corniche

La Corniche - Marocco

Dupa cum realizati, denumirea este mostenita de la francezi care au influentat cel mai mult cultura, societatea si civilizatia din Maroc. Este o promenada pe tarmul marii in suburbia Ain Diab. Este locul preferat pentru cei ce vin sa se plimbe in week end si nu numai intr-un loc pitoresc, departe dezgomotul cotidian. Restaurante si cafenele de top plus cluburi ingrijite intregesc peisajul. Exista aici si o plaja publica unde turistii si localnicii se regasesc umar la umar urmarind superbele apusuri de soare. Marcocanilor le place targuiala. Dupa indelungi parlamentari am baut aici cel mai bun ceai din viata mea, servit de un vanzator ambulant.

 

3-Piata Mohamed al 5 lea

Morocco Travel Guide, Travel information Morocco

Este piata centrala a orasului. Cele mai importante institutii isi au birourile aici:Posta, Palatul de Justitie, Prefectura sau Consulatul Francez. Toate sunt construite in stil neo-maur, stil folosit in anii 20 cand orasul a fost recladit si sistematizat. O multime de evenimente in aer liber au loc aici, eu am fost prezent la un concert organizat de Consulatul Francez cu un tip atunci aproape necunoscut: Manu Chao.

 

 

4-Piata centrala

Morocco Tours & Holidays | Morocco Tours | Di

Este un bazar in aer liber, de unde puteti cumpara tot ce va pofteste inima. De la dulciuri si ceaiuri marocane pana la faimosii papuci colorati. Este un rai al fotografilor in cautare de culoare pentru pozele lor dar si pentru cei ce adora se sa targuiasca pentru ceva ce vor sa achizioneze. Aici am vazut un norvegian tocmindu-se pentru  o pereche de papuci marocani. Dupa scena asta nu m-a mai mirat nimic din ceea ce am vazut in viata mea de calator. Si am vazut cateva credeti-ma! Adresa:Rue Allal Ben Abdallah.

 

5-Moscheea Hassan al 2-lea

www.moroccoculturetravel.com

Moscheea Hassan al 2-lea domina tot orasul. Terminata in 1993 si avand decorat fiecare centimetru, cladirea este una superlativelor. Este a doua Moschee din lume, cu cel mai inalt minaret insa. 200 de metri. Enorma cupola poate adaposti 25000 de credinciosi plus inca 80000 in curtea dotata cu acoperis retractabil. Vizitatorii pot intra in Moschee pentru un tur ghidat de mai multe ori pe zi, prin intrarea vestica. Nu e nevoie sa va spun adresa pentru ca moscheea Hassan al 2-lea este vizibila din orice colt al orasului.

Hassan II Mosque, Casablanca

Daca aveti timp nu ratati cateva obiective din jurul orasului: Mohammedia-este un mic orasel pitoresc pe malul oceanului, la 28 de km departare. Centrul sau vechi, combinat cu aleile pline de palmieri il dau un farmec aparte. Safi este un orasel de coasta, aflat la 280 de kiometri departare. Este un port cunoscut inca de pe vremea romanilor si a fost cucerit de portughezi in 1508. Ei au construit si o fortificatie Dar el Bahar. Muzeul ceramicii din Maroc poate fi gasit tot aici.

www.shmran.net

Acestea au fost recomandarile mele pentru orasul Prieteniei vesnice. Asta daca ne luam dupa replica celebra. Oameni primitori, locuri minunate si mai ale soare. Foarte mult soare si o caldura inabusitoare. Adica exact ce lipseste in Romania zilele astea. Si la final iata cateva secvente di filmul ce m-a adus la Casablanca impreuna cu replica finala:

 

poate va plac si:

http://www.15cm.ro/sevilla-852

http://www.15cm.ro/belgrad-692

http://www.15cm.ro/budapesta-749

What's Hot

Galerie Articole