Chisinau
Sursa:Romania and Moldova Travel Guide

Chisinau

Serban Huidu
Travel

Astazi vorbim despre Chisinau. Este al doilea mare oras locuit de vorbitorii de limba romana, impreuna cei ce se declara moldoveni sau romani alcatuiesc peste 70% din totalul populatiei de 680.00 de locuitori. Numele sau are o istorie pe cat de ciudata pe atat de interesanta: Domnitorii Modovei au adus mercenari secui, pe care i-au pus in calea tatarilor. De ce? Pentru ca in Evul Mediu cei mai buni soldati cu simbrie-mercenari erau secui. Numele se pare ca vine de la Kis + Jenö „micul Eugen” sau „mica latură. E o ipoteza strasnic combatuta de istoria sovietica, drept urmare eu cred ca e adevarata.

cidadesemfotos.blogspot.com

Sa va povestesc cum am ajuns pentru prima data in Chisinau. Erau momentele gripei aviare si am stat granita vreo 6 ore pentru "dezinfectie". Apoi drumul principal era inchis cu o bariera. Un moldovan, ce ma rugase la punctul de trecere a frontierei sa il duc si pe el la Chisinau, imi zice hatru:" Ai Serbani Ai ii bun drumul tocmai l-au riparat." "Pai nu vezi mai Vanea ca sunt bariere?" "Ii reparat da'nu-i deschis ai. Am venit eu pi el azi dumineata si am trecut pe langa Codrii Seculari!". "Pe langa ce ai trecut?!" "Pi langa codri seculari di pi vriemia lui Stiefan"

Romania and Moldova Travel Guide

Si uite asa a ajuns Serban la 2 noaptea gonind pe un drum nou dar nemarcat si trecand pi langa "Codri Sieculari". In apropierea orasului, am fost opriti de o patrula de politie, pe langa casa fostului presedinte Voronin, dar nu sa ne intrebe ce cautam in mijlocul noptii pe un drum inchis si nemarcat ci sa ne atentioneze ca "se repareaza podu'" la 100 de metri. O alta intamplare haioasa e cand in fata noastra rula cu 30 la ora un Mercedes Cobra. Eu sa il depasesc la care localnicul foarte impacientat: "Ai Serbani ai, nu depasi ai! Cini stii cini e in masina si poati se supara ca Alfa Romieo a depasit un Mercedes!"

Acestea fiind povestite, iata recomandarile mele pentru Chisinau:

1-Parcul Catedralei

Chisinau.md

Este situat chiar in centru si ne este cunoscut pentru ca apare in toate imaginile cu manifestari sau turbulente stradale. In realitate, este un loc linistit unde oamenii isi mananca pranzul in timpul pauzei de la miezul zilei si unde curiosii pot fotografia Catedrala sau micul Arc de Triumf, situat fata in fata cu Guvernul. Pentru manifestatii si altercatii sociale incercati sa vedeti Parcul la televizor. E mai sigur asa.

2-Piata de artizanat de pe bulevardul Stefan cel Mare

Publika.md

Destul de aproape de centru, de-a lungul bulevardului Stefan cel Mare, dati nas in nas cu cativa artisti locali talentati. Aici puteti cumpara obiecte de artizanat moderne dar si relicve sovietice la preturi de nimic. Ca poate va e dor de culoarea rosie. Eu am cumparat vestonul pe care cica Roman- solistul trupei Zdob si Zdub, l-ar fi purtat la primul concert. Evident ca nu sunt sigur, dar asa de convingator era vanzatorul si asa frumos vorbea ca l-am cumparat fara sa clipesc

3-Parcul Aleea Clasicilor

Minube

Foarte aproape de strada plina cu artizanat, se afla cel mai boem loc din Chisinau-parcul Aleea Clasicilor. Oricat ar parea de fantezist, parcul are propriul sau wi-fi. Datorita acestui lucru, vara bancile sunt pline de tineri care vin cu tot cu laptopuri sa joace World of tanks sau Minecraft. Trebuie sa va povestesc o intamplare ce ma leaga de acest parc. Kissfm emite si la Chisinau. Programul de dimineata era receptionat si acolo. In 2004 parca, venise la mine un bun prieten actor-Gavril Patru, cu un cd de duzina. "Te rog asculta-l e cel mai bun cantaret roman. L-am descoperit intr-un parc la Chisinau". Pe cd erau niste melodii cu Pavel Stratan. Am inceput sa difuzez "Eu beu" si intr-o dimineata ma suna un telefon: "Alio? Sunt Pavel va ascult in Parc! Va multumiesc ca imi difuzati piesa la radio!". In ce parc credeti ca ne asculta? Apoi l-am adus in Bucuresti si l-am prezentat unei case de discuri. Restul e Istorie Muzicala!

4- restaurantul Taifas

moldova

Inainte de accidentele mele, daca dadeai o cautare pe Google la "Serban Huidu" primul reper era un restaurant din Chisinau. In ciuda reputatiei, Chisinaul are  mai multe restaurante pe cap de locuitor decat Bucurestiul. Bine si Brasovul are mai multe pe cap de locuitor ca Bucurestiul, dar concentratia de restaurante excelente este mult mai mare in Chisinau. Daca va doriti o atmosfera tipic moldoveneasca din care nu lipsesc lautarii, parjoalele sau poalele in brau, recomandarea mea este restaurantul Taifas. Nu veti regreta. Adresa:La Taifas, Bucuresti, 67, Chişinău, Moldova,  telefon:+373 22 22 76 92

5-Clubul Spalatorie

Desi pare incredibil, atunci cand se decoreaza sau se construiesc cluburi in Bucuresti, inspiratia nu e vestica ci din Chisinau. Am vazut aici niste cluburi pe care nu le  intalnesti in Soho-Londra sau New York. Va las sa le descoperiti singuri. Recomandarea mea este Spalatorie. Este un club vesel pentru localnici si straini, un loc cu preturi normale si unde sigur va veti face ceva prieteni noi.Tema muzicala variaza de la o seara la alta, se pot organiza evenimente speciale sau seri cu tematica: baluri mascate sau gay nights. Atmosfera este foarte open-mind. Adresa:str.Eminescu 72 telefon:+37322221589

Nu uitati de crama de la Milestii Mici aflat in apropiere, ca ce ar fi Moldova fara vinurile ei.

FineWine.md

Acestea au fost recomandarile mele pentru Chisinau, un oras vibrant, vesel si mai ales plin de bunatati. Si frumuseti....Sper sa va placa.

poate va plac si:

http://www.15cm.ro/cartierul-cotroceni-951

http://www.15cm.ro/timisoara-942

http://www.15cm.ro/casablanca-893

 

What's Hot

Galerie Articole