De ce plangi? // Pentru ca ati venit sa vorbiti cu mine. Doar atat.

De ce plangi? // Pentru ca ati venit sa vorbiti cu mine. Doar atat.

Gabi
Dragoste

Probabil o stiti daca stati in Bucuresti si obisnuiti sa iesiti prin centru. E tanara cârliontata cu aspect de fetita, mica si slaba, care dansa ca Michael Jackson vara, pe langa cluburile din centrul vechi. Isi gasise intr-un timp si un soi de costumatie care sa se asemene cu cea a megastarului. Alteori o vedeam cu trandafiri in mana, incercand sa-i vanda domnilor care erau la prima intalnire.

365Voice.com

Nu cu mult timp in urma am revazut-o in alt context. Pe Blanari, tot in centrul vechi, in plina iarna si in niste haine jerpelite. Am vrut sa arunc jumate din sandvisul pe care nu apucasem sa-l mananc si sa intru in teatru la repetitii, dar m-a strigat. Am recunoscut-o si am traversat spre ea ca sa ii dau ce imi ceruse si ca s-o intreb de ce nu mai danseaza. Nu mai avea carlionti. Mi-a zis ca suferise o operatie la cap. Si-a dat caciula jos si am vazut parul tuns si o cicatrice. Apoi mi-a zis ca ar fi preferat sa mai ramana in spital pentru ca acolo avea mancare si unde sa stea. Asa am aflat ca are 19 ani (e foarte mica, nu pare nici de 15) si nu mai poate sta la casa de copii. Odata impliniti cei 18 ani a trebuit sa stea pe strazi, sa se descurce si sa aiba grija si de fratele ei mai mic de 10 ani. Asta e motivul pentru care, inainte sa se imbolnaveasca, o vedeai mereu dansand, chiar daca in unele nopti isi lua bataie de la betivi si era scuipata. 

«De ce plangi?»

«Pentru ca ati venit sa vorbiti cu mine. Doar atat. Pe unii ii deranjeaza suferinta altora. De parca s-ar lua. Intorc repede capul si trec tot asa repede.»

Am intrebat-o daca a incercat sa se angajeze. Mi-a zis ca da, a incercat, dar n-a bagat-o nimeni in seama.

"Cine sa ma ia pe mine, doamna? Arat ca un copil si nici nu sunt ca toata lumea, romanca. N-are nimeni incredere in mine." Si apoi a continuat fara s-o intreb: "Cel mai mult am iubit-o pe mama mea. Ea era romanca, era asa alba la fata, era frumoasa. Dupa ce a murit ea, s-a stricat tot. N-a mai avut nimeni grija de noi. De ce vrea Dumnezeu sa existe oameni bogati si oameni asa saraci?"

Am incurajat-o cum am putut, desi n-am stiut ce sa-i zic referitor la intrebarea ei... Inca nu stiu.

Pot doar sa ma intreb si eu la randul meu de ce in loc de o lege a gratierii, care favorizeaza infractori ce au prejudiciat statul cu milioane de euro, nu s-ar putea da o lege prin care oamenii din astfel de medii nefericite sa poata primi un ajutor social, care sa le permita o viata cat de cat normala? De ce nu se poate lucra si face un program de integrare al acestor oameni in societate. De ce propunerea de ajutor nu vine in sprijinul cuiva caruia viata nu i-a oferit din start nicio sansa, dar vine in sprijinul celor care si-au batut joc de viata lor si a altora?

Intrebarea ramane deschisa ...

 

What's Hot

Galerie Articole