Dublin
Sursa:Temple bar

Dublin

Serban Huidu
Travel

Am cutreierat vreo 3 continente si deocamdata 40 de tari. Va pot spune cu mana pe inima, ca nu te poti tine cu paharul dupa un irlandez. Cand tu esti mort sub masa, lui abia i se "deschide buretele". Nici trucul cu uleiul baut inainte de a turna pe gat alcoolul nu va ajuta. Mai bine sa dam un tur prin tara oamenilor cu ficatul de fier, poate intelegem mai bine de unde gena asta.

 

1-Temple Bar

Temple Bar -Dublin
 

Primele atractii ale orasului vor fi intotdeauna legate de obiceiul localnicilor de a nu duce la ureche paharul. Situat in centrul orasului, Temple Bar este un cartier boem plin de puburi, ce a imprumutat numele celui mai cunoscut bar situat chiar in mijlocul lui. Temple. Irlandezii se imbata dar chiar si beti sunt prietenosi, spre deosebire de vecinii lor englezi care daca beau numai prietenosi nu sunt.
 
In barurile si pauburile din Temple bar canta atat de multe formatii excelente, ca iti dai seama cat noroc porcesc a avut U2 de a ajuns o trupa atat de cunoscuta. Pana si cersetorii de pe strazi sunt muzicieni excelenti. Nu s-ar face de ras intr-un mare spectacol daca ar avea sansa. Am fost de ziua mea intr-un pub si abia se schimbase moneda in euro. Evident ca barmanul s-a inselat la rest. In favoarea mea. Numai ca acolo s-a inselat pe el nu pe noi. I-am atras astentia si am baut gratis toata noaptea. Pe barba lui, ca l-am invatat cum e cu euro.

 

2. Fabrica de bere Guiness St James gate Brewery.

Un loc pe care nu trebuie sa il ratati, ca  e o particica din Irlanda. Unul dintre cele mai mari branduri de bere ale lumii, vandut in peste 120 de tari.  Inauntru gasiti un muzeu unde puteti aprofunda istoria zbuciumata a brandului infiintat in Irlanda, plecat la Londra si reintos in Irlanda, sau puteti degusta cate ceva.
In pretul biletului primesti un cartonas pentru o bere sau un suc dupa preferinte. Am comis cel mai mare scarilegiu pe pamant sfant: am comandat o bere Guiness mica intr-un pahar mare si o cola. Cand le-am amestecat barmanul a scos un sunet da parca i-am bagat cutitul drept in inima. Asta e...spritz nene Iancule!

 

3. Oscar Wilde centre.

Dublinul este locul de bastina al unor scriitori colosali ca: George Bernard Shaw, Sammuel Becket, Jonathan Swift creatorul lui Gulliver sau Bram Stocker inventatorul lui Dracula ca personaj. Dintre toti, cel mai iubit de irlandezi ramane Oscar Wilde. Casa in care s-a nascut , 21 Westland Row, este acum un centru pentru dezvoltarea literaturii si casa memoriala. Centrul se afla sub tutela celebrului Trinity Colege. Apropo de Trinity college:
 

4. Trinity College.

Cel mai vechi colegiu-universitate din Irlannda,  infiintat in 1592 (cam cand Mihai Viteazu ajungea domnitor in Tara Romaneasca). Pe langa povestile pline viata , in interior gasiti o librarie garnisita cu carti rare. Cea mai importanta este The Book of Kells, scrisa de calugari pe la anul 800. Contine 4 Evanghelii din noul Testament. La momentul in care a fost scrisa nu cred ca tinuturile carpato-danubiano-pontice iesisera din negura Evului Mediu timpuriu.
 

 5. Pheonix parc.

Cu cele 707 hectare este cel mai mare parc urban din Europa. Aici gasiti irlandezi care joaca rugby nu fotbal si un soi de lapte gros foarte apreciat in zona. In parc este si presedintia Irlandei, intr-o casa din 1751 , ambasada americana dar si o impresionanta gradina zoologica.
 
Daca va tin picioarele si baierele pungii, puteti face cumparaturi pe strazile Henry sau Grafton . Pe aceasta din urma gaseati pana in iulie 2014 si o statuie a unei fetite ce face deja parte din folclorul irlandez: Molly Malone. Ea a fost mutata pe Suffolk street in fata centrului ce informare turistica.

statuia lui Molly Malone-Dublin
 Acestea au fost recomandarile noastre pentru Baile Atha Cliath, denumirea in galeza a orasului. Care galeza e o limba reinviata de irlandezi dupa a fost considerata limba moarta mai bine de 200 de ani. Drum bun si ficat de fier!

fotografii de pe: thejigsawpuzzles.com, www.pinterest.com, www.flickr.com, www.trinitylodge.com

Iata cum arata Dublin de sus-piesa este romaneasca! Nu bagati in seama versurile....

 

 
 
 
What's Hot

Galerie Articole