Dubrovnik
Sursa:aegean airlines

Dubrovnik

Serban Huidu
Travel

Astazi vorbim despre Perla Coastei Dalmate din Croatia-Dubrovnik. Cuvantul vine dinspre doua denumiri. Ragusa, initial Laus cuvant latin pentru stanca ce era initial o insula aproape impentrabila facuta de refugiatii italieni din orasul Epidarum si Dubrava , de la cuvantul dub, stejar in limba slava, o asezare a slavilor de pe continent facuta la poalele unui deal. Cu timpul slavii au acoperit cu pamant mica distanta dintre insula si tarm, iar pe acest loc se afla una dintre recomandarile mele, daca aveti rabdare sa cititi pana la capat acest articol.

www.dubrovnik-palace.com

In Evul mediu, Republica Raguza a fost punctul de formare si plecare al cruciadelor. Bine aparata si cu o diplomatie iscusita, Republica Raguza a ramas pentru mult timp libera in ciuda numeroaselor influente. Punctul maxim de dezvoltare au fost secolele 15-16. Asezarea prielnica, departe de influentele marilor puteri austriaca sau otomana, au facut din mica republica Dalmata un loc binecuvantat si un bastion al crstinismului intr-o peninsula balcanica cucerita de turci. Nici macar Imperiul Otoman nu a putut sa cucereasca micuta republica.

Nazuinta de libertate si mai ales orientarile liberale ale locuitorilor au facut ca acestia sa aboleasca sclavia in 1418 si sa recunoasca primii nou infiintatele State Unite ale Americii. Ulterior Republica Raguzia a fost cucerita de Franta, dupa ce a trecut prin suzeranitatea Republicii Venetiene. Ulterior prin Tratatul de la Viena a ajuns sun tutela Austro-Ungara, iar in 1918 si-a schimbat denumirea in Dubrovnik si a trecut in componenta Regatului Slovenilor, Croatilor si Sarbilor devenit in 1929 Yugoslavia.

Am facut aceasta lunga prezentare pentru a intelege exact maretia acestui oras, revenit acum, dupa razboiul civil din 1991 la frumusetea din trecut. Iata recomandarile mele pentru Dubrovnic fosta Republica Raguza:

1-Zidurile cetatii

Dubrovnik Reservation

Prima constructie dateaza din secolul 10 iar lucrari ulerioare s-au facut in secolele 13-14. Au aproximativ 2 kilometri lungime si doua turnuri: Minceta si Bocar. Inaltimea si asezarea zidurilor va aduc niste panorame asupra marii Adriatice fara seaman. Puteti ajunge pe ele prin stanga portii Pile, una dintre intrarile in vechiul Oras. Intrarea nu e libera dar panoramele de pe ziduri merita fiecare banut.

2-strada Placa-Stadun

swissblog.net

Este o strada pietonala pavata aflata pe locul stramtorii dintre insula-oras, facut de italieni, si oraselul slav Dubrava de pe continent. Fara indoiala una dintre cele mai pitoresti strazi pietonale din lume, Stadun are 300 de metri si case datand din secolul17, dupa ce un devastator cutremur a lovit orasul in 1667, distrugandu-l aproape in totalitate. Ce e remarcabil la casele aflate de o parte si de alta a celebrei Stadun este ca ele au ferestrele si usa de intrare sub aceeasi bolta. O ciudatenie arhitecturala intalnita doar aici. Si strada este plina de turisti imbracati in blugi.

3-Portile Orasului Vechi

HawkeBackpacking.com

Secole de-a randul principala intrare din oras a fost faimoasa Pile. Este doar pietonala si cea pe care o vedem azi este construit in 1537. Alta poarta ce merita vizitata este Ploce. Dateaza din secolul 14 iar in apropiere se afla fortareata Revelin construita de Tvrdava Revelin in 1580.

Dubrovnik Online Travel Guide

Vaziand cele doua porti si fortificatiile din jur veti intelege de ce sistemul defensiv al cetatii s-a dovedit de nepatruns secole de-a radul.

4-Fortareata Lovrijenac

Expedia

Denumita si Gibraltarul din Dubrovnik, fortareata a fost decole de-a randul cea mai importanta din Croatia si de pe intreaga Coasta Dalmata. Este accesibila datorita celor doua poduri. Forma neobisnuta-triunghiulara cu terase largi, o face sa fie in zilele noastre, locul ideal de desfasurare a festivalului de vara din Dubrovnik cu multe reprezentatii teatrale si muzicale. Este de amintit ca pe frontispiciul portii de intrare, fortareata Lovijenac pastreaza unul intre crezurile fostei republici Raguza. Aici sta scris: Non bene pro toto libertas venditur auro adica: nu e bine sa fie vanduta libertatea pentru tot aurul.

5-Marea fantana a lui Onofrio

Via Gallica

Poate cel mai important monument al orasului, fantana a fost construita intre 1438 si 1444. Cea pe care o vedem azi este un pic mai mica decat originala si a fost reconstruita dupa cutremurul din 1667. A ramas sistemul de alimentare cu apa (apa adusa din raul Dubrovacka) proiectat tot de Onofrio de la Cava. Langa fantana se afla biserica Mantuitorului unul dintre putinele nonumente ramasa intacte dupa devastatorul cutremur.

Acestea au fost recomandarile mele ca simplu turist impresionat de maretia orasului Dubrovnik, ajuns pe lista Unesco inca din 1979. Nu ratati celelalte atractii dintre care amintesc: Manastrile Dominicane si Franciscane, piata Loggia, catedrala din Dubrovnik sau Palatul rectorilor.

www.flytour.ro

Iata cum arata orasul filmat in 4k! Sper sa va placa Perla Adriaticii.

 

 

poate va plac si:

http://www.15cm.ro/sevilla-852

http://www.15cm.ro/val-gardena-818

http://www.15cm.ro/casablanca-893

What's Hot

Galerie Articole