Gradina Cismigiu

Gradina Cismigiu

Serban Huidu
Travel

Daca v-ati saturat sa vedeti in ultimele zile doar proteste in Bucuresti, am sa va prezint astazi si alte locuri frumoase ala orasului meu natal. Asta nu inseamna ca bagatelizez importanta protestelor. Dimpotriva! Astazi vorbesc despre Parcul Cismigiu aflat in fata sediului Primariei Capitalei de pe bulevardul Elisabeta. Parcul e marginit de strada Schitu Magurenu in vest si strada Stirbei Voda in nord.

Acc31's Blog - WordPress.com
Istoria Parcului Cismigiu este complexa dar frumoasa. Sa incepem cu numele. De unde vine Cismigiu? In 1779 domitorul Tarii Romanesti, Alexandru Ipsilanti a ordonat constructia a doua cismele in Bucuresti. Una dintre ele a fost facuta chiar pe locul unde acum se afla poarta de intrare a parcului dinspre strada Stirbei Voda.Din cauza scurgerii defectuoase, balta adunata din cauza apei cismelei, era un adevarat focar de infectie in buricul targului. In vecinatate acestei cismele si-a ridicat o resedinta Dumitru Siulgi-basa, seful lucrarilor peste cismelele din Bucuresti. Principala lui preocupare era eficienta scurgerii apei de la cismea. Numele popular al personajului era: Marele Cismegiu de aici numele de azi al locului.

Bucuresteni.ro

Continuam istoria:La inceputul secolului 19 orasul nu se putea intinde spre vest din cauza inundatiilor ce umflau lacul Cismigiu pana aproape de Cercul Militar de azi. In 1830 generalul rus Kiseleff incepe desecarea lacului si transformarea locului intr-un veritabil parc. Lucrarile sunt reluate in 1847 pe timpul domniei lui Gheorghe Bibescu. Acesta angajeaza un reputat peisagist din Viena, Wilhelm Mayer, care s-a ocupat de gradinile imperiale ale capitalei Habsburgice. Lui ii revine sarcina de a transforma un pseudomaidan insalubru intr-un parc urban incantator. El este ajutat de gradinarul Franz Harer.

regimhotelier-bucuresti.ro

In 1848 noul domnitor Barbu Stirbei face in parc un helesteu pe care il leaga cu un canal de Dambovita aflata in apropiere. In 1854 parcul este inconjurat de un gard din uluci si in interior se monteaza banci lungi de ün "stanjen". In 1856 este inaugurat oficial Parcul, ce devine repede loc de promenada pentru instaritii vremii. In 1883 Primaria a cumparat o parte a gradinii familiei Cretulescu, aflata in apropiere, care a dus la forma si marimea actuala de 15000 de metri patrati. Cam atat despre istorie, sa vedem acum care sunt principalele atractii din Parcul Cismigiu.

1-Rotonda scriitorilor

DescoperaLocuri.ro

in 1943 partea dinspre strada Schitu Magureanu a fost reamenajata si s-a construit Rotonda Scriitorilor, care gazduieste busturile celor mai mari autori romani: Mihai Eminescu, Alexandru OdobescuTitu MaiorescuIon Luca CaragialeGeorge CoșbucȘtefan Octavian IosifIon CreangăAlexandru VlahuțăDuiliu ZamfirescuBogdan Petriceicu HașdeuNicolae Bălcescu și Vasile Alecsandri. Aici intr-o seara de toamna, zgribulit si cu ochii dupa celebrii gardieni publici, adolescentul Serbanica fura primul sarut pasional al vietii lui.

2-Izvorul Sissi Stefanidi

Adevarul

Este o statuie sculptata de Ion Dumitru Barlad in 1927, la cererea familiei Stefanidi ce si-a pierdut fata in varsta de 21 de ani. Locul, unde este amplasata statuia, a apartinut familiei Stefanidi si a fost donat Primariei pentru definitivarea suprafetei Parcului Cismigiu.

3-Statuia lui Gheorghe Panu

Panoramio

A fost ridicata in 1912 de ziarul Adevarul prin subscriptie publica. Sculptor Gheorghe Horvath. Dar cine a fost Gheorghe Panu? Scriitor, publicist, avocat si memorialist roman, a scris in 1887 in ziarul sau Lupta, un articol critic la adresa regelui Carol1, care tocmai semnase o noua conventie comerciala cu Imperiul Austro-Ungar. In urma articolului Omul Periculos, unde regele era denumit:  „cătană nemțească”, „ulan prusian”, „izvorul tuturor relelor”, „samsarul tuturor trădărilor”, „suflet blestemat”, a fost condamnat la 2 ani inchisoare si amendat cu 5000 de lei. Pentru a evita inchiderea, Gheorghe Panu s-a refugiat la Paris. De unde vedem ca moda protestelor nu e noua.

4-Statuia Maica Smara

Horia Gârbea
Este o statuie sculptata de Mihai Onofrei. Cine a fost maica Smara? Smaranda Gheorghiu a fost o scriitoare, publicistă, militantă activă în mișcarea feministă a inceputului de secol 20, membră a mai multor societăți culturale. Este cunoscută și sub numele de Maica Smara, poreclă primită de la Veronica Micle.

5-La cetate

goingoutpedia - WordPress.com
In parcul Cismigiu, exista un loc special denumit "la Cetate". Sunt ruinele unei foste manastiri construite in 1756 de logofatul Vacarescu. Se afla in apropierea intrarii in parc dinspre strada Stirbei Voda si are tuneluri ce leaga Palatul Cretulescu de malul Dambovitei.

EU aleg Romania
Nu uitati si Aleea Sahistilor ,unde puteti vedea partide incinse desfasurate intre amatori, Liceul Gheorghe Lazar, Palatul Cretulescu sau cladirea Primariei Capitalei pe care o voi prezenta alta data. Asa arata Parcul Cismigiul azi:

 

.poate ca plac si:

Lago di Garda

Sevilla

What's Hot

Galerie Articole