Havana
Sursa:Kudoybook

Havana

Serban Huidu
Travel

Dupa ce moartea lui El Lider Maximo a uimit o lume intreaga, oamenii si-au adus aminte de Cuba, faimoasa prin multe lucruri nu numai prin tigarile ei de foi. Havana este chintesenta Cubei. O capitala ce aduna in putini kilometri patrati toate culorile si aromele Cubei. Articolul de azi vorbeste despre Havana. Principalele atractii in viziunea mea sunt:

1-El Malecon

thenextweb.com
Celebrul bulevard al Havanei avand marea pe o parte si orasul pe cealalta parte. Are 7 kilometri si este locul unde puteti admira o serie de case din secolul trecut foarte bine conservate. Locul este colorat, plin de localnici si eu ca roman m-am simtit tare bine. Am intalnit un domn care venise sa se plimbe cu fata lui pe malul oceanului si care, cand a aflat ca sunt roman, a inceput sa vorbeasca romaneste. Facuse facultatea la Timisoara si vorbea cu un regret si o melancolie de Romania ce m-a facut sa ma gandesc de doua ori cand am porniri sa spun ca m-am saturat de tara mea. "Habar nu aveti ce norocosi sunteti si ce tara frumoasa aveti!" spunea printre cladirile Art Decco de pe el Malecon senor Juan Alfonse de Madeira.

 

2-Castillo de los tres Reyes del Moro

El Estanquillo - WordPress.com
Este o fortareata construita incepand cu finalul secolului 16 pana la inceputul secolului 17, la intrarea in portul Havana. Constructia a fost facuta de spanioli care erau constant loviti de pirati. Arhitectul a fost un italian, Giovani Battista Antonelli iar fortul arata azi cam la fel ca atunci cand a fost construit. Cea mai mare schimbare ar fi farul. Construit si reconstruit de cateva ori pana cand , pe la mijlocul secolului 19, a fost ridicat cel ce poate fi vazut si azi. Lampile si oglinzile originale inca functioneaza iar fortareata primeste turistii ce vor sa admire ocenul sau Havana de la o departare rezonabila.

3-El Capitolio

Keyword Suggestions

Daca ati fost in capitala Statelor Unite-Wasington, veti ramane uimiti de asemanarea dintre Capitoliul american si acesta cladire ridicata in 1929. Inspiratie pentru ambele cladiri a fost Pantheonul francez cu inscriptia lui de pe cupola  "Aux Grands Hommes La Patrie Reconnaissante" Dar despre asta intr-un episod viitor. Revenind la El Capitolio, el a fost supus unor lucrari de restaurare incredibile, pregatindu-se pentru a deveni sediul partidului comunist din Cuba. Cupola sa este vizibila in tot orasul, fiind una dintre atractile turistice majore. Nu cumparati tigari de foi de la micii negustori atrasi si ei de multitudinea de turisti. Este si periculos si nici nu e marfa de calitate.

4-Fabrica de trabucuri Romeo and Julietta

cubancigarsculturelifestyle.blogspot.com

Nu sunt fumator de tigarete dar sunt un mare impatimit de trabucuri. Cu toate ofertele Dominicane, Nicaraguane etc, pentru mine, tigarile din Cuba sunt cele mai bune. Dintre ele, probabil cu cel mai bun raport calitate/pret sunt tigarile Romeo & Julietta. Fabrica unde se produc poate fi vizitata, iar impatimitii pot lua lectii daca isi doresc sa invete cum se fac tigarile. Adresa este: Padre Varela e/ Desague y Penalver, Centro Habana. Nu puteti ajunge in Havana si sa nu mergeti intr-o fabrica de tigari de foi. Pur si simplu nu e acceptabil.

5-Havana veche-Havana vieja

BBC.com

Orasul vechi Havana, un obiectiv protejat de UNESCO, ne dezvaluie minunate cladiri in stil Baroc sau Neoclasic. Asta am aflat eu de la ghizi, ca habar nu am sa fac diferenta intre ele. Catedrala San Cristobal este probabil cel mai reprezentativ monument din Havana Vieja. Mai sunt: Castillo de la Real Fuerza o impunatoare fortareata medievala, Palacio de los Capitanes-unde se gaseste muzeul orasului. Tot in Havana Vieja gasiti la Bodeguita del  Medio, carciuma de suflet a lui Ernest Hemingway, probabil cel mai bun prieten pe care Cuba l-a avut.

commons.wikimedia.org
Apropos de Hemingway, eu il consider scriitorul meu de suflet si era putin probabil sa ajung in Havana si sa nu vizitez Cojimar, satucul unde autorul isi tinea barca si locul ce l-a inspirat pentru cea mai frumoasa povestire a secolului 20: Batranul si marea. Satul se afla la 20 de minute de mers cu taxiul. Puteti vedea cum umbra lui Hemingway se regaseste inca.

La Nación

La final va avertizez din nou: nu cumparati tigari contrafacute, nu schimbati bani decat in locurile indicate de Stat si mai ales nu suflati nasul in public! Este cea mai mare insulta adusa insularilor.

Cu riscuri imense si o drona confiscata de politie, niste inimosi ne arata cum este Havana filmata:

What's Hot

Galerie Articole