Iasi
Sursa:www.romaniacurata.ro

Iasi

Serban Huidu
Travel

La formarea vechiului Regat, putina lume stie ca cea mai avansata cultural, economic si social era Moldova nu Tara Romaneasca. Cum tot putina lume stie ca cel mai frumos oras al Romaniei , dupa Capitala, este Iasiul. Cu ale lui 7 dealuri, cu locurile romantice si pline de istorie, cu restaurantele pline de bunatati si cu o arhitectura aparte, Iasi este o surpriza placuta atunci cand il vezi prima data si esti obisnuit cu stereotipurile despre Moldova si moldoveni. Iata principalele atractii ale Iasului intr-o selectie strict subiectiva:

 

1-Parcul Copou

Info Iasi - Asociatia Centrul Promovare Turistica Iasi

Este cel mai vechi parc al Iasului. Sistematizarea lui a inceput in 1834 sub domnia lui Mihail Sturza. La inceputuri, locul unde boierimea si aristrocatia veneau pentru "a da bine" si a socializa la sfarsit de saptamana, ca de, femei cochete erau si atunci. A  devenit apoi unul dintre cele mai populare si romantice obiective din capitala moldava. In centrul sau se afla Obeliscul cu Lei, ridicat intre 1834 si 1841 si dedicat Regulamentelor organice, prima Constitutie a Principatelor Romane, impuse de imperiul Tarist al Rusiei. Imediat langa se afla Teiul lui Eminescu, un alt simbol al parcului si al Iasului.

Info Iasi - Asociatia Centrul Promovare Turistica Iasi

Cu o varsta venerabila de peste 450 de ani, el a fost remarcat de Gheorghe Asachi atunci cand a trasat planurile parcului. Desi nu se potrivea deloc cu stilul viitoarei gradini, teiul, datorita drumusetii sale, a fost inclus in parc. Mai tarziu, cand Mihai Eminescu isi desfasura activitatea la Iasi, el putea fi vazut des in preajma teiului impreuna cu Veronica Micle sau bunul sau prieten Ion Creanga. Cand a plecat la Bucuresti, iesenii au denumit pomul-Teiul lui Eminescu si asa i-a ramas numele. Simbolul teiului a fost folosit de tineri in protestul lor din 2012 cand primarul Nechita a hotarat inlocuirea teilor de pe bulevardul Stefen cel Mare, cu arbusti pitici japonezi. Probabil gardienii ii raportasera ca amanta oficiala se plimba pe sub tei brat la brat cu alti gealati.

 

2-Bojdeuca lui Ion Creanga

Mapio.net

Este o casă din cartierul Țicău, în care a locuit între anii 1872 și 1889 Ion Creanga. Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România. Primul muzeograf care a prezentat Bojdeuca celor ce veneau să o viziteze a avut dreptul să locuiască în mica bucătărioară din stanga intrării, împreună cu soția, trei copii și bunica. Ion Creanga a avut in Bojdeuca aproximativ 30 de pisici pe care le-a denumit cu nume de personaje din viata reala. A avut o pisica denumita Marioara exact ca matusa cea hapsana descrisa in Amintiri din Copilarie.

 

3-Palatul Roznovanu

curierul-iasi.ro

Construit la sfarsitul secolului al-18-lea, este in prezent primaria municipiului Iasi. Pana in 1891, cand a fost vanduta statului roman, cladirea a fost resedinta familiei Rosetti-Roznovanu, una dintre cele mai influente familii din Moldova. Palatul a fost scena mai multor  comploturi, de la incercarea domnitorului Mihail Sturza in 1858 de a reveni pe tron, la zece ani dupa ce fugise din tara si pana la planul pus la punct de familia Roznovanu, cu ajutorul Rusiei, de a-l impune pe Nunuta Roznovanu ca domn al Moldovei. Politica era mai apriga atunci decat acum. Din fericire ambele planuri s-au soldat cu esecuri lamentabile. In perioada primului razboi mondial, Palatul a adapostit multe dintre ministerele Regatului Romaniei evacuate din Bucuresti. Astazi puteti admira cladirea impunatoare in stil neo clasic pe bulevardul Stefan cel Mare la numarul 11.

 

4-Casa Dosoftei

www.iasiviziteaza.ro

Denumita si casa cu Arcade este un edificiu construit in 1677. Aici a fost locuinta mitropolitului carturar Dosoftei Barila si tot aici s-au tiparit, la prima tiparnita din Modova, carti in limba romana. Astazi adaposteste Sectia de literatura veche a Muzeului Literaturii romane din Iasi. Această casă cu arcade este ultima clădire rămasă dintre dughenile existente altă dată în mahalaua  Sfinta Vineri. Ca stil, clădirea se apropie de casele existente și astăzi în cartierele cu specific turcesc din Istambul. Este o casa care mie mi-a adus aminte ca istoria e cea mai frumoasa poveste.

 

5-Palatul Culturii

www.romaniacurata.ro2048 × 1216

Pe locul fostei Curti domnesti si al Palatului aferent, grav afectat de incendii, in 1906 incepe ridicarea actualului Palat in stil neogothic. Arhitecti au fost:Ion D. Berindey, Filip Xenopol si Grigore Cerchez. Intrerupta in anii primului Razboi Mondial, constructia este finalizata in 1925 iar in 1926, Palatul este inaugurat de regele Ferdinand. Are 298 de camere si 30.000 de metri patrati. Afectat de cutremurul di 1940, Palatul a fost cazarma pentru trupele germane si apoi pentru cele sovietice. Pana in 1955 a fost sediul Tribunalului judetean Iasi iar dupa cutremurul din 1977 lucrarile de consolidare continua si azi. Cea mai frumoasa amintire a mea legata de Palatul Culturii a fost in 2004 la lansara uneia din cartile colegului Gainusa. Mii de ieseni erau inghesuiti pe scarile Palatului asteptand un autograf de la autor si de la restul echipei carcotase!

 

Daca ajungeti in Iasi nu ratati Catedrala Mitropolitana (aia cu nesfarsitele pelerinaje),Manastirea Sfintii Trei Ierarhi, Casa Cantacuzino-Pascanu, Gradina Botanica sau Teatrul National din Iasi.

subversiv.info

Acestea au fost recomandarile mele pentru Iasi, un oras frumos si plin de istorie. Sper sa va va bucure intalnirea cu cel mai frumos oras al Romaniei si astept impresii!

 

 

 

What's Hot

Galerie Articole