Istanbul
Sursa:istanbul

Istanbul

Serban Huidu
Travel

Orasul aflat pe doua continente si in care vestul se infrunta cu estul, capitala Imperiului Roman, a Imperiului Bizantin, a Imperiului Otoman dar niciodata capitala Turciei, Istanbul este un loc fascinant. Locul unde modernismul se imbina cu traditionalismul, restaurantele moderne cu miresmele orientale sau cafenele traditionale cu nelipsita narghilea. Iata recomandarile noastre pentru acest loc minunat aflat la o ora distanta, cu avionul, de Bucuresti.

 

1: Piata Sultan Ahmed

Hagia Sofia (Sfanta Sofia)-cea mai impunatoare biserica bizantina construita intre 532-537, a fost biserica ortodoxa, biserica catolica (cand cruciatii au cucerit orasul), din nou biserca ortodoxa, apoi moschee pana in 1931. Din 1935 este muzeu. In 2015 a fost cel mai vizitat obiectiv turistic al Turciei.

hagia Sophia

Fata in fata cu Sfanta Sofia este Moscheea Albastra construita intre 1609 si 1616 pe vremea sultanului Ahmed I. In 2006 a fost chiar vizitata de Papa Benedict al XVI-lea. Este cea mai impunatoare moschee a Turciei iar cele 6 minarete ajung pana la 64 de metri.

Revenind in piata, ea este plina de restaurante unde se mananca excelent iar chelnerii sunt cele mai prietenoase fete. Asta daca nu cumva esti grec. Stateam la masa si langa noi s-au asezat doi greci si au intrebat care e parola la wi fi. La care chelnerul spune: 1453 (anul caderii Constantinopolului in mainile turcilor otomani). Au plecat grecii mancand pamantul iar chelnerul privea dupa ei satisfacut.

 

2 Marele Bazar plus bazarul de mirodenii.

A nu se confunda cele doua. Au locatii total diferite si mai ales se ocupa de cu totul si cu totul altceva. Marele Bazar este cea mai mare piata acoperita din lume-61 de strazi si peste 90 de milioane de vizitatori anual. Cu aceste cifre este considerat cel mai mare shopping mall din lume. Inceputul constructiei a fost intre 1455-1456, la scurt timp dupa cucerirea Constantinopolului. Si a reprezentat o cladire de facut comert cu tesaturi.

Marele Bazar

A fost refacut intre 1894 si 1898  cand un cutremur aproape l-a distrus complet. Orice cumparati nu uitati sa va targuiti: turcii adora asta. Cu cat te targuiesti mai tare cu atat le castigati respectul. Eu am vrut sa cumpar un turban care era 247 de milioane de lire(era inaintea denominarii) si cu cat l-am luat? cu 7 milioane. Succes!

bazrul de mirodenii

Bazarul de mirodenii, aflat in cartierul Eminonu din districtul Fatih, este al doilea bazar al Istanbului ca marime si ca tranzactii. Numele original in turca este Bazarul Egiptean. A fost construit in 1660 dupa marele incediu din Istanbul ce aproape a distrus orasul. Inauntru gasiti toate condimentele lumii: de la curry pana la sofran, mult mai scump decat aurul. Apropos de aur, gasiti cele mai multe bijuterii cred ca din lume. Aveti insa grija la turcisme. Eu am cumparat caviar Iranian pe care l-au pus intr-un fel de cutii in care nici crema de pantofi nu sta lejer. Dar va asigur ca marfa a fost de calitate.

 

3. Topcapi sau Inalta Poarta.

Palatul, care in traducere directa insemna poarta tunurilor (astazi disparuta), a fost construit de sultanul Mahomed II, pe niste ruine ale Acropolei Bizantine si a fost curtea imperiala intre 1465-1856. Dupa, curtea s-a mutat la Palatul Dolmbahce, care a fost facut cu cheltuieli enorme ce au dus intr-un final la caderea Imperiului Otoman si instaurarea Turciei moderne a lui Ataturk.

Inalta Poarta

Pentru romani cel mai important loc, si cel mai pazit din tot complexul, este locul unde gasiti Sabia lui Stefan cel Mare, in apropierea Haremului, cel atat de vizionat in Suleiman Magnificul. Paznicii sunt foarte vigilenti si nu va lasa sa o pozati. Dar pot fi pacaliti sau mituiti. Ca doar totul se petrece la Inalta Poarta, care nu e chiar asa de inalta. Vreo 3 metri.

 

4-Piata Tacsim si Strada independentei

Piata Tacsim, locul demonstratiilor moderne pro si contra orice, are in mijloc un monument inaugurat in 1928, la cinci ani de la infiintarea Turciei moderne. Este in prezent un loc boem plin de hoteluri si restaurante  ce se continua cu Strada Independentei pe care circula un tramvai foarte pitoresc.

Piata Taxim

Cele mai bune restaurante se gasesc aici iar recomandarea mea este sa nu ratati Clubul 360 grade pentru o vedere de sus a orasului. Tot in apropiere se afla si Muzeul Inocentei, construit dupa succesul fabulos al nuvelei lui Orhan Pamuk, castigatorul premiului Nobel pentru literatura. Ce gasiti acolo e surpriza....

 

5-Golden Horn-estuarul

Istanbul-Golden Horn www.tourmakerturkey.com

Golden Horn este un estuar ce pleaca din Bosfor si de intinde in vestul Istanbului. In capatul extrem gasiti o telecabina care va dezvaluie o panorama deosebita asupra orasului. Ceea ce e si mai pitoresc este multitudinea de cafenele din jur cu mesele si scaunele puse printre morminte. Un fel de cimitirul Vesel din Sapanta. In drum spre telecabina va puteti opri in cartierul Balat unde inca puteti vedea sinagogi si case evreiesti. Dupa ce comunitatea a fost gonita din Spania de Inchizitie, Sultanul a primit evrei iar reprezentantul lor a ajuns al doilea om in imperiu. Este interesanta limba vorbita de putinii evrei care au ramas. Un fel de Spaniola cu influente din turca si ebraica.


Acestea au fost recomandarile noastre intr-un oras impresionant- Istanbul. Cu toate problemele din ultima vreme, gasiti 3 zile pentru a-l vizita! Nu veti regreta!Fotografii de pe:www.pbs.org, www.pinterest.com, www.mnn.com, www.ephesustours.org, www.alamy.com, www.alamy.com, www.tourmakerturkey.comAsa arata orasul de pe doua continente privit de sus

What's Hot

Galerie Articole