Madrid

Madrid

Serban Huidu
Travel


Azi ne oprim la Madrid, capitala Spaniei si cel mai important oras al ei, atat de blamat de catalani si atat de iubit de ceilalti spanioli. Poate nu pare o destinatie atat de convingatoare, mai ales ca aproape 1 milion de romani sunt deja acolo, dar aparentele pot fi inselatoare! Iata recomandarile mele!

1. Paque del Retiro

Parque del Retiro-commons.wikimedia.org

Constructia lui a inceput pe timpul imparatesei Izabela I, in 1504, si a continuat de'a lungul secolelor pana in zilele noastre. Este locul ideal pentru a vedea cum arata partea linistita a orasului si cat de frumos poate sa fie Madridul, departe de frematul lui cotidian! De ce e de  vazut Fantana Ingerului Cazut, ridicata in 1922 si care are la baza cartea lui John Miltob-Paradisul Pierdut, unde Lucifer cade din rai? Este singura sculptura publica a lui Satan, din lume. Pe langa fantana trebuie sa vedeti neaparat si Palatio de Cristal, un pavilion de sticla din 1887, facut dupa de Crystal Palace din Londra. Tot aici, int-un coltisor, e un restaurant unde canta si trupe. De 16 iulie, de ziua mea, am fost acolo. In sala, noi plus inca 2 mexicance. Pe scena, 20 de artisti. Atmosfera ca de inmormantare. La un moment dat, seful artistilor zice: "La multi ani! si eu cunosc bine Romania...am fost invitat de onoare in emisiunea Andreei Marin"! Sa mor si alta nu!

2. Plaza Mayor

Plaza Mayor-Madrid

Construita in secolul 17 de catre regele Filip III, Plaza Mayor este o piata inchisa, flancata de cladiri cu arcade unde puteti gasi restaurante excelente! A fost in trecut centrul comertului Madrilean si locul unde se intamplau cele mai importante momente: de la incoronarea unui rege nou pana la canonizarea sfintilor sau prozaicele lupte de tauri! Azi, alte evenimente isi fac simtita prezenta, de la concerte pana la expozitii! Ultima data cand am fost acolo, Federatia Rusa organizase un concert cu care sa isi creasca imagine in fata spaniolilor.

3. Fuente de Cibeles

Fuente de Cibeles-blogdebanderas.com

Este o intersectie care gazduieste in centrul ei o fantana ce are, in prim plan, carul zeitei romana Cybele tras de doi lei. Construita in 1782 fantana din mijlocul intersectiei are in apropiere cea mai tare artera de shoping a Madridului, Gran Via.  Aici puteti face cate cumparaturi va lasa buzunarul sau sotul nervos. Daca shopingul va lasa rece, in spatele fantanii puteti gasi un restaurant si o cafenea de mare clasa: Cibeles Palace restaurant si Collection Cibeles cafeteria! Ole....apropos de ole:

4. Las Ventas

las Ventas-madrid.ociogo.com

Cea mai mare arena pentru coride. E putin probabil sa ajungeti pana in Madrid si sa nu asistati la o Corida. Las Ventas este principala arena pentru astfel de evenimente. A fost construita in 1929 si inaugurata in 1931. Daca sunteti slabe de inger ar fi bine sa evitati confruntarea, eu am iesit inainte de a se termina! Nu stiu daca taurul a plecat direct la abator dupa, dar toreadorii l-au fragezit bine! Si putin cam prea dur pentru gusturile mele .Chiar in sange... Vrem nu vrem, corida face parte din traditia si istoria spaniola si daca vrem sa o vedem, ca de inteles nu putem, trebuie sa vizitam Las Ventas pe strada Alcala.

5. Palacio Real

Palacio Real-guias-viajar.com

Construit in sec 18 de catre regele Filip V, in stil neoclasic, palatul  este varianta spaniola pentru Versailles. Este inconjurat de gradini, iar treptele omniprezente au la balustrade statui ce infatiseaza regii Spaniei. Inauntru puteti vedea sala tronului si o colectie impresionanta de picturi de Velázquez, Goya, Rubens, El Greco sau Caravaggio. Din fericire, impresionistii romani atat de prezenti pe peretii de la Universitate,  se lasa asteptati....

bonus:

Unul dintre cele mai mari muzee de arta din lume, muzeul Prado, are cu 5000 de tablouri mai mult decat muzeul Louvre din Paris. Sunt 100 de sali intinse pe 3 etaje. A te rezuma la o singura zi de vizitare poate fi periculos! E atat de mult de vizitat, atat de multa informatie de primit, ca puteti capota! Aici gasim picturi ale scolilor flamanda, franceza, engleza, germana si evident spaniola. Cumintenia Panantului lipseste cu desavarsire!

Muzeul Prado-www.vacancesespagne.fr

What's Hot

Galerie Articole