Marseille
Sursa:Lonely Planet

Marseille

Serban Huidu
Travel

Cel mai mare oras al Frantei dupa Paris, cel mai mare port al Fratei si orasul imnului pe care francezii il cantau si cand evacuau stadionul Saint Denis dupa atacurile teroriste, Marseille a fost infiintata de greci in secolul 7 I.C. Initial denumirea orasului a fost Masa insemnand Jertfa. Trecand printr-o istorie ce se intinde pe aproape 3 milenii, iata recomandarile mele pentru orasul de origine al lui Fernandel, Maurice Bejart, Sebastien Grosjean sau Zinedine Zidane.

1-Basilique Notre Dame de la Garde

wallpaper free download

Am ajuns in Marseille noaptea cu un vas de croaziera. Nu ma intrebati cum am ajuns pe el dar mi-am jurat ca eu croaziere am sa fac doar la pensie. Uitandu-ma de jur imprejur am vazut cel mai inaltator loc. La propriu. Catarata pe dealul din apropiere, catedrala Notre Dame de la Garde a fost construit intre 1853 si 1864 in stil Neo Bizantin. Adica un fel de Hagia Sofia de la Istanbul dar mult mai modern. In interior marmura alb-negru ii da o maretie aparte. Dupa vizita, este indicat sa vedeti orasul in toata splendoarea lui de pe terasa bisericii ce ofera un punct de observatie foarte bun. Adresa: Rue Fort du Sanctuaire, Marseille.

 

2-Portul Vechi-Vieux Port

Residence La Provence - Résidence La Provence

Reprezinta inceputurile orasului. Aici se afla colonia greceasca ce a stat la baza intemeierii Marseillei moderne. Cu ape de un albastru incantator, Portul Vechi este astazi un centru al ambarcatiunilor sportive si de agrement. La restaurantele, cafenelele si chiar pe vasele ancorate, puteti degusta vestita  buillabaisse. O tocana plina de peste, specifica orasului.Alte retete pe baza de peste vi le aduce Chef Dezbracatu. In apropiere, pe Quai des Belges in fiecare dimineata gasiti o piata de peste cu tot ce are Mediterana de oferit. Tot de aici, puteti sa va imbarcati pe o cursa regulata cu vaporasul ce va duce la  urmatoarea recomandare:

 

3-Chateau d'If

Great Castles of Europe

Dupa o scurta plimbare cu ferrybot-ul, carmuit de un capitan hatru si care gusta neincetat din sticluta curbata de rom aflata la cingataore, am ajuns pe celebra insula d'If. Aici, regele Francois1 a construit o fortareata in secolul 16. Ea a devenit in scurt timp inchisoare. Protestantii si detinutii politici erau inchisi aici. Tot aici se desfasoara in mare parte actiunea romanului lui Alexandre Dumas: Contele de Monte Cristo. In Chateau D'If sta prizonier Edmond Dantes inainte de a evada, a se imbogati si a se razbuna pe cei ce l-au inchis pe nedrept. Daca nu ati citit cartea, poate ati vazut filmul Filiera Franceza unde infamul Chateau d"If apare in toata splendoarea sa.

 

4-Le Panier-Orasul Vechi

Actualités & conseils immobiliers - SeLoger.com

Daca vreti sa simtiti cu adevarat parfumul orasului, trebuie sa ajungeti in Le Panier. Este cel mai vechi cartier al Marseillei si e plin de stradute inguste, trepte si casute colorate. Printre cafenelele si restaurantele ce ofera din belsug produse ale bucatariilor magrebiene in special al bucatariei algeriene (daca va place Arabic Style), printre nenumaratele magazinase pline de artizanat, cartierul va arata cum traiesc locuitorii orasului. Case intr-o multitudine de culori, fara balcoane si cu rufele agatate la uscat, intregesc imaginea pitoreasca.

Made In Marseille

Aici gasiti celebrul bulevard La Canabiere, Primaria sau Cathedral de la Major sau:

 

5-La Vieille Charite

Dev'Heel Boudoir

Cladirea a fost construita in 1640 de catre consiliul orasului Marseille pentru adapostirea saracilor. In 1749 un spital public cu 4 sectii a fost adaugat cladirii. In curtea spitalului este o capela construita intre 1679 si 1707 in stil Baroque. Din 1986 La Vielle Charite este o un muzeu ce adaposteste frecvent expozitii de arta moderna si chiar contemporana. E interesat de vazut. Eu am fost oripilat de niste "opere" de arta contemporana pe langa care teapa care strapunge maslina din fata Ministerului de Interne in Bucuresti pare chiar o opera de arta.

Acestea au fost recomandarile turistului Serban cu privire la Marseille, orasul vibrant de la tarmul marii Mediterane. Daca v-a placut astept opinii. Iata si cum arata:

 

poate va plac

http://www.15cm.ro/porto-858

http://www.15cm.ro/sevilla-852

http://www.15cm.ro/val-gardena-818

 

 

What's Hot

Galerie Articole