O poveste adevarata despre credinta si curaj.

O poveste adevarata despre credinta si curaj.

simona
Timp liber

"Fara arma in linia intai" este un film exceptional. Ai sa zici ca un film de razboi  fara sa aiba un fir romantic in el, nu poate fi agreat de o femeie. Te-nseli! Desi scenele de lupta sunt extrem de dure si chiar greu de digerat, tot filmul are o incarcatura extrem de puternica. Este vorba de credinta. Si cand zic credinta, nu ma refer neaparat la cea religioasa, ci la ceea ce crede fiecare cu adevarat. Am mai auzit, am mai vazut filme si povesti despre “puterea credintei” (de orice fel), dar nici una atat de puternica si de neclintit ca cea din filmul lui Mel Gibson! Mai facem compromisuri in viata si pana la urma ne incalcam principiile, fie macar si pentru o clipa. Nu si Desmond Doss!

Desmond Doss este singurul soldat care a luptat in linia intai fara sa fi atins vreo arma.  Dar nu asta il face atat de special, ci faptul ca fara o pusca cu care sa se apere de inamicii japonezi, intr-una dintre cele mai sangeroase si grele batalii, cea de la Hacksaw Ridge, soldatul Desmond a salvat pe rand, ca si medic, 75 de raniti.

Prima parte a filmului este statica si ne trece prin cateva momente din copilaria eroului pentru a putea intelege mai tarziu ce a dus la deciziile sale categorice. Un copil maltratat de tatal sau, cu apucaturi violente, care trece la credinta in urma unor incindente: o data cand era sa-si omoare fratele cu o piatra si a doua oara cand a simtit ura si dorinta sa-si impuste tatal.  Din acel moment, tanarul hotaraste sa respecte cea de a sasea porunca a lui Dumneze, “Sa nu-ti ucizi aproapele” si promite sa nu mai atinga vreodata o arma. Este greu de crezut ca in cel de-al doilea razboi mondial, ca si soldat din prima linie, ar putea supravietui cineva fara a se apara.

Hacksaw ridge 2 - sursa filmmusicreporter

Din a doua jumatate a filmului, iadul se dezlantuie si scenele de razboi sunt absolut fascinante. Daca la inceput m-am intrebat de ce un asemenea film nu este facut in tehnologie avansata, cand a inceput derularea luptei am inteles ca nimeni nu ar fi putut ramane cu stomacul la loc intr-o filmare realista asa cum ti-o transmite 3D -ul sau IMAX-ul.

Haksaw ridge 1- sursa huhmagazine

Este emotionant cum tanarul nu-si pierde convingerile indiferent de greutatile si prejudecatile de care se izbeste in armata. Cu o puritate si sinceritate debordante pe care iti este greu sa crezi ca exista intr-un adolescent, Desmond uimeste si-si surprinde camarazii de razboi pe care nu-i abandoneaza nici macar atunci cand ramane singur pe deal printre inamici.

Hacksaw ridge 3 - sursa digitaltrends

Cu o forta imposibil de imaginat, cu dorinta si rugaciuni, strecurandu-se printre cadavre si evitand japonezii care ucideau tot ce mai sufla, Desmond taraste pe rand si ii coboara la baza dealului cu o franghie pe toti tovarasii de arme care mai respirau. Reuseste astfel sa salveze 75 de suflete din cele 100 din brigade sa si sa descopere tunelurile prin care misunau inamicii. Devenit un talisman ocrotitor pentru unitatea sa, un inger pazitor al tovarasilor de arme, Desmond ii conduce la cucerirea fortului Hacksaw si va fi primul “Obiect de constiinta” (asa erau numiti cei care nu luptau cu arma) din armata Americana decorat de un presedinte.

Gibson-Doss-Garfield - sursa neontommy

Dupa 10 ani de tacere regizorala, Mel Gibson nu numai ca a facut un film senzational cu un subiect interesant, dar sunt sigura ca va fi un candidat serios pentru Oscaruri. Rolul eroului este interpretat admirabil de Andrew Garfield si, recunosc, nu m-as fi putut gandi la alt actor care sa-mi transmita modestia, sinceritatea si forta constiintei mai bine decat el. Raman la ideea ca, filmele inspirate din fapte reale, indiferent de elementele suprarealiste introduse de regizori, raman cele mai bune si emotionante productii. 

 

 

  

What's Hot

Galerie Articole