Parcul Ioanid

Parcul Ioanid

Serban Huidu
Travel

Azi avem povesti despre Micul Paris, sau cum au trecut Bucurestii peste perioada "belle Epoque"! Cel mai frumos si mai mic parc al Bucurestiului este parcul Ioanid, actual parcul Ion Voicu.Povestea lui incepe pe la mijlocul secolului 19 cand de aici incepeau mahalalele. Zona asta mlastinoasa, pe malurile afluentului Dambovitei, Bucurestioara, era denumita in epoca Gradina Breslea si asa apare in cartea "Ciocoii vechi si noi", alaturi de mult mai mondena gradina Cismigiu.

Parcul Ioanid toamna-www.flickr.com

In 1856 a fost cumparata de Gheorghe Ioanid, un librar editor de pe calea Victoriei, care i-a mentinut denumirea de Gradina Breslea pana in 1869. Constantin Bacalbasa o descria asa: "o gradina la margine de Oras, unde se faceau petrecerile, unde mergea lumea sa chefuiasca, unde se intalneau amorezatii si unde cantau prin tufisuri lautarii"

Gheorghe Ioanid transforma gradina, o replanteaza, face lucrari de desecare iar intre timp, in buna traditie romaneasca, da faliment! Terenul este rascumparat de la banca de fratele lui, Nicolae Ioanid, care il lasa sa traiasca acolo pana la sfarsitul vietii in 1907.

parcul Ioanid-100eyes.ro

Dupa moartea libralului Ioanid, terenul este cumparat de la urmasi de municipalitate care, intre 1909 si1914 a facut un proiect de urbanizare, oferind spre vanzare 25 de parcele pentru ca arhitecti cunoscuti ai vremii sa construiasca aceste case superbe ce inconjoara astazi parcul. Ion Mincu, Grigore Cerchez sau Paul Smarandescu s-au ocupat de proiecte!

Multe au fost facute pentru smecherii vremii ca : Elena Sturza, Simona Lahovary, Matei Bals sau primarul de atunci Vintila Bratianu. Dupa cum vedeti povestea cu dezvoltatorii imobiliari si primarii ."gospodari", nu e din zilele noastre. Astazi multe dintre case sunt refacute dar altele se afla intr'o stare deplorabila.

parcul Ioanid-Podul- timp-liber.ro

Revenind la parcul in sine, el are aproape un hectar, un pavilion, cateva pietre decorative si cateva statui. Una a pictorului Ioan Luchian si cealalta a violonistului Ion Voicu inaugurata in 2004, atunci cand guvernul Nastase a si schimbat numele parcului.

Parcul Ioanid-timp-liber.ro

In zilele noastre nimic nu poate rivaliza cu o punga de croissante calde, o carte buna citita pe bancile batranului parc Ioanid, inconjurata de miresme ale milioanelor de flori din copacilor ascunsi in spatele caselor impunatoare din apropiere!

Aceasta a fost povestea parcului Ioanid-probabil cel mai frumos parc din Bucuresti! SI iata si cateva imagini din parc aflate pe maretul Youtube multumim Carmendoro.

 

 

What's Hot

Galerie Articole