Porto
Sursa:Um Viajante-Cais da Ribeira

Porto

Serban Huidu
Travel

Acum ca ati terminat cu distractiile de Revelion, sa trecem la alte recomandari turistice:

Cel de al treilea oras al Portugaliei sau al doilea dupa aglomerarea urbana-peste 1200000 de oameni, cunoscut de pe vremea romanilor sub denumirea de Potus Cale, Porto va invita sa ii descoperiti comorile. Si nu ma refer aici doar la Vinul de Porto cunoscut in lumea intraga ci, de exemplu, la centrul istoric ce a intrat in Patrimoniul cultural Unesco in 1996. Iata recomandarle mele pentru orasul ce mi-a taiat rasuflare cand am ajuns pentru prima data la portile lui:

 

1-Podul Dom Luis 1

Discover Oporto

Este motivul pentru care am ramas gura casca atunci cand am intrat in Porto. De pe podul autostrazii, mult mai nou, podul Dom Luis este o structura de otel cu doua niveluri proiectat de Gustave Eiffel. In relitate este un inginer francez, discipol al celebrului Eiffel, cel care a coordonat constructia lui in 1886. Podul leaga orasul Porto de orasul vecin, aflat la sud de raul Douro, Vila Nova de Gaia. Locuitorii il folosesc zilnic, fie ca pietoni fie rutier. Partea de sus a podului este adaptata pentru metroul din Porto-cea mai mare investitie publica din Europa in ultimii ani. O viziune de ansamblu a podului este posibila de pe terasa celebrei Mosteiro sa Sera do Pilar aflata pe malul sudic al raului Douro in Vila Nova de Gaia.

 

2-Vila Nova de Gaia

Portugal-vila Nova de Gaia

Ce e mai interesant din orasul geaman al mult mai cunoscutului Porto, este strada pitoreasca de pe tarmul sudic al raului Douro. O strada pe care puteti ajunge simplu dupa ce traversati pietonal podul de mai sus, si care e plina de restaurante, cafenele si celebrele pivnite burdusite cu vinul de Porto. E interesant ca vinul de Porto a ajuns atat de cunoscut datorita englezilor ce il consumau cu mare placere. Cand negustorii eglezi au ajuns pentru prima data in Porto au cerut un pic din licoarea atat de vanduta in Londra, au scuipat imediat vinul spunand ca ei nu beau asa ceva. Asa s-au prins de misterul vinului de Porto. Eu cumparau un vin nou iar imbarcarea pe vase cu destinatia Anglia facea ca vinul, leganat de corabii,sa ajunga la destinatie cu un cu totul alt gust. Astazi exista butoaie ce se rotesc pentru a produce vinul cat mai aproape de cerintele pietei. Ajuns aici, intr-un restaurant am comandat o sticla. Ca romanul nestiutor. Ospatarul m-a avertizat ca e cam mult. Da eu nu si nu. Am baut o sticla in doi si abia am putut pleca. Vinul de Porto e dulce, folosit ca digestiv si tare al dracu'.

 

3-Tore des Clerigos

JPN - U.Porto-tore des clerigos

Cel mai vizibil si cunoscut monument al orasului Porto are 75 de metri si a fost construit in secolul 18 de catre un arhitect italian-Nicolau Nassoni. Constructia din granit, in stil baroc face parte dintr-un ansamblu unde regasim si Iglleja dos Clerigos contruita tot de  Nicolau Nassoni intre 1732 si 1750. A fost una dintre primele biserici din Portugalia construita in acest stil. Revenind la Tore del Clerigos, dupa ce urci cela 240 de trepte te asteapta o panorama a orasului Porto si a raului Douro fara egal. Merita efortul. 

 

4-Cais da Ribeira

Um Viajante-Cais da Ribeira

Fata in fata cu Vila Nova de Gaia se afla cartierul istoric al orasului Porto ce declarat de Unesco parte a Patrimoniului Cultural. Cartierul cu stradute inguste, cu case fara balcoane ce isi flutura rufele puse la uscat, cu oameni prietenosi si galagiosi, se intinde in jurul unei piete-Praca da Ribeira. Multitudinea de mici amintiri facute manual, sau numarul impresionant al cafenelelor si teraselor pline ochi cu oameni voiosi si pusi mereu pe dezbatere combinate cu mirosul specific al raului Douro aflat la cateva sute de metri de varsarea in ocenul Atlantic, fac din cartierul dezvoltat pe ruinele unei vechi asezari romane, un loc de neuitat. Am ajuns acolo cand nationala de fotbal tocmai batuse Anglia la campionatul mondial din Franta. Imediat  ce au aflat ca sunt roman, portughezii m-au aplaudat minute in sir de parca eram Hagi.

 

5- Centro Portugues de fotografia

portoarc.blogspot.com

Este gazduit de o fosta inchisoare datand din secolul 18-Cadeia de Relação. A fost dezafectata in 1971, iat celulele sale, birourile administrative dar si curtea interioara, sunt spatii pentru expozitii fotografice. Expozitiile sunt centrate pe viata si istoria portugheza din trecut si din zilele noastre dar,numerosi artisti internationali aleg sa expuna aici lucrari din creatia proprie. Un loc neobisnut pentru ochiul turistului , iar la etajul superior puteti vedea un muzeu al fotografiei si dupa ce vedeti aparate vechi precum Linhofs, Leica sau Kodak, veti intelege ca fotografia nu indeamna doar poze selfie facute cu telefonul mobil. Adresa: Largo Amor de Perdição, Cordoaria site: www.cpf.pt

Nu ratati Cladirea Bursei, un monument impresionant de arhitectura din secolul 19 si care gazduieste acum Camera de Comert a orasului Porto.

www.almaatporto.com palacio de \borsa

Pentru o viziune panoramica a orasului mergeti la Se Cathedral, iar pentru a vedea ce insemana stilul Rococo portughez recomand Iglejia dal Carmelitas si Iglejia do Como care sunt atat de apropiata ce au un perete comun. Daca vreti sa vedeti unde a inceput J.K Rolling sa scrie despre Harry Potter poate va trageti putin sufletul la Cafe Majestic. Fatada Art-Nuveau pare a fi desprinsa exact din lumea vrajitorilor.

www.magazinespain.com

Acestea au fost recomandarile mele pentru Porto. Orasul cunoscut datorita vinului, dar care are atat de multe de aratat. Ca de exemplu:

 

poate va plac si:

http://www.15cm.ro/tallin-788

http://www.15cm.ro/budapesta-749

http://www.15cm.ro/amsterdam-145

What's Hot

Galerie Articole