Profesorul, suveran cu drepturi depline la ora lui?!

Profesorul, suveran cu drepturi depline la ora lui?!

Gabi
Dragoste

Un bun profesor reuseste sa modeleze caractere si sa influenteze parcursuri in viata. De-asta meseria de profesor este una de vocatie si nu poti sa o practici daca nu iubesti copiii sau daca nu stii cum sa te apropii de ei. Ai o responsabiitate mult prea mare, aceea a formarii unor micuti ca adulti. Poate ca sila cu care unii profesori isi fac meseria e datorata lipsei banilor, dar asta nu poate fi un motiv suficient pentru abuzuri in clasa. Nici din partea profesorilor, nici din partea elevilor. Respectul se deprinde aratand in primul rand Tu respect. Iata ce spune pe pagina ei eleva clasei a VII-a de la Scoala Coresi din Targoviste, Anna Andronache (14 ani) al carui jurnal tinut pe facebook a devenit viral si foarte controversat in scurt timp pe internet:

"Vreau sa va spun ca nu exista materii urate sau grele sau elev prost, ci doar profesori nepriceputi, incompetenti, care isi fac meseria in sila sau cu rautate sau care intentionat predau prost pentru a forta copiii sa mearga la pregatire.

Eu insami imi amintesc de doamna mea invatatoare care sadise spaima si printre parinti, nu doar printre copii, astfel incat saracii veneau cu plocoane pana si la sedinta lunara cu parintii. Pe baza electrocasnicelor primite de 8 martie se stabileau si cele 19 premii intai luate la final de an de cei 19 copii dintr-o clasa de 24. :)) Nu oricine intra la clasa doamnei pentru ca se dusese vestea ca e o invatatoare foarte buna (probabil in baza atator premii intai acordate :D) dar si foarte apriga (probabil in baza jignirilor si batailor pe care le dadea unora dintre baieti atunci cand acestia erau neatenti). O tin minte pe Ana, colega mea de banca din clasa 1, cu care sunt acum prietena pe facebook :) atunci cand mi-a dat vestea ca se muta din scoala, nu doar din clasa, pentru ca o visa pe doamna invatatoare in fiecare noapte. Efectiv era infricosata de femeie.

Revenind, cred ca "rebeliunea" Annei Andronache este de un curaj vindecator necesar pentru generatii intregi care au suferit de pe urma acestui sistem bazat pe umilinta si pe frica. Noi ca adulti ar trebui sa stim sa punem limite, sa invatam cand trebuie sa spunem "pana aici" si sa ne educam si copiii in acelasi spirit. Parintii Annei, spre exemplu, sustin actiunile fetei lor chiar prin reclamatii impotriva comportamentului neadecvat al profesorilor atunci cand este cazul.

facebook Anna Andronache

facebook Anna Andronache

Norocul noilor generatii este cel al tehnologiei mai avansate. Noi n-am avut facebook, cel mult o scara a blocului unde aflam ultimele noutati din news feed. N-am avut nici metode de inregistrare in clasa, nici platforme online pentru a face atat de vizibile eventualele abuzuri, si astfel, nici tupeu sa zicem cu totii: "Pana aici! V-ati depasit demult rolul de profesor si ati intrecut masura!" Altfel spus, bravo Anna si celor care iti vor urma exemplul. Aveti atitudine.

What's Hot

Galerie Articole