Sofia

Sofia

Serban Huidu
Travel
Astazi va aduc in  atentie  un oras aflat la o aruncatura de bat de  Romania si care, alaturi de Bucuresti, a avut o imagine negativa cand venea vorba de noile orase ala Europei. Adica Budapesta, Varsovia si Praga erau privite cu un soi de mandrie, iar Belgrad, Sofia sau Bucuresti cu un fel de nedisimulata scarba. Vremurile au trecut si ne-am cam razbunat. Nu ne putem bate cu fostele capitale imperiale la arhitectura dar la veselie, petreceri si caldura locuitorilor le-am luat-o inainte. Iata recomandarile noastre pentru Sofia - atentie numele orasului are accentul pe "o" iar numele de fata aferent are accentul pe "i". Asta niste bulgari m-au invatat cand le povestem cum mergea la culcare tot sudul Romaniei cu nemuritoarele cuvinte "Asam Sancio ida odgoritza-asam Sancio lecanosti decitza!" (versurile cantecelului de la desenele animate ale televiziunii Bulgare, transmise in fiecare zi la ora 8 fara zece.)
 

1-Restaurantul K.E.V.A

KEVA Restaurant-www.pinterest.com
Stiu ca nu se incepe un ghid al locurilor dintr-un oras tocmai cu un restaurant, dar eu sunt mai atipic. Toate locurile interesante din Balcani au o bucatarie anume, foarte apropiata de a noastra, iar Sofia nu face exceptie. Pentru a degusta bucatele facute cu un talent rar intalnit (astia au Masterchefi peste tot) va sfatuim sa va puneti in bagaj niste haine mai largi si sa uitati confruntarile cu kilogramele. Trebuie sa fiti aratoase dar nu cand facem un city brake in Sofia. Restaurantul K.E.V.A prezinta niste produse de inalta clasa la  preturi de cafenea. Este un loc boem, vizitat de multi studenti artisti si evident turisti. Veti regreta doar ca ati facut praf dieta si ca nu aveti decat 10 degete pentru lins.  Rakowsky 112     (+359) 877 313 233
 

2-Gradina Borisova-

Gradina Borisova-www.sbs.com.au
Dupa ce ati pus burta la cale, e bine sa incepeti cu o pauza. Cel mai interesent parc al orasului e Gradina Borisova-un fel de Cismigiu dar un pic mai mare. In apropiere se afla doua stadioane impresionante, da' poate sunt interesante pentru prietenii sau sotii din dotare. Pentru voi sunt interesante povestile. Iata una dintre ele: partea de est este dominata de un monument comunisto-socialisto-sovietic care are si un obelisc inalt de vreo 42 de metri. De jur imprejur, zambesc bravii eroi comunisti, azi plini de grafitti. Asta in cazul in care ii mai intalniti, ca multi lipsesc cu desavarsire, dusi de cheflii anonimi la groapa de gunoi a istoriei. Si cum la noi, vin nostalgicii la mormantul lui Ceasca, tot asa chibitii epocii comuniste se strang  in gradina Borisova sa isi planga tineretile comuniste!
Trolleybus: 5 Metro: National Stadium Vasil Levski, Kliment Ohridski Bus: 76

3-Biserica-Sveta Sofia.

Biserica Sveta-www.holylamb.net

Desi pare ciudat, numele actual al Sofiei vine la la o biserica: Sfanta Sofia. Romanii au numit orasul Ulpia Serdica, slavii l-au denumit Sredets. Dupa ce s-au certat bulgarii intre ei cum sa se numeasca orasul principal al tarii lor, au preluat un nume luat de bizantini de la greci si de greci de la egipteni: Sofia. Adica purtatoarea de intelepciune. Cum in oras era deja o biserica cu numele asta, bulgarii, poate cel mai capos popor balcanic, au spus ca orasul a fost denumit dupa biserica Sfanta Sofia. Muzeul subteran deschis aici va arata si  56 de morminte ale Necropolei, case dezgropate din negura timpului, precum si ramasitele altor biserici. In apropiere se gaseste flacara vesnica a eroului necunoscut, alimentata evident cu gaze rusesti.
Bulevardul Parizh Bus: 9

4-Vitosha Bulevard

Vithosa Boulevard-cash4bulgarianproperties.com

Strada principa pentru shopping, baut cafea si amintiri de neuitat din Sofia. Un fel de Bulevardul Magheru, cu mentiunea ca Sofia se intinde la poalele muntelui Vitosha. Adica nu are atat de mult praf ca orasele romanesti din mijlocul campiei. Revenind la zona de shopping, aici se pot arde toate economiile  si banii pusi deoparte. Partenerii isi pot ostoi setea incarcati de sacose evident, intr-unul dintre sutele de restaurante cu terasa ale zonei. Daca gasiti niste fructe confiate vreau si eu cateva. Sunt cele mai bune.

 

5- Muzeul de arta Socialista.

Muzeul de arta socialista-sofiaglobe.com
Daca va tine stomacul sa va aduceti aminte sau daca vreti sa vedeti in premiera relicve ale trecutului comunist, trebuie sa mergeti la Muzeul de Arta Socialista. Noi am pierdut din vedere ca 50 de ani din dezvoltarea noastra am trecut printr-o oranduire ce o vrem uitata. Bulgarii s-au gandit sa faca bani din asta. De la statui ale lui Lenin pana la stele luate din multitudinea de institutii de partid si de stat( ca aveau si ei d'astea), de la diferite artefacte comuniste pana la filme de propaganda, toate se gasesc acolo. Muzeul nu e usor de gasit ca nu sunt semne. Doar o stea comunista uriasa afisata cu mandrie va ajuta.
Lachezar Stanchev 7, Iztok Metro: GM Dimitrov

Si un subiect in plus pe langa cele 5 - cel mai cunoscut si vizitat loc din Sofia: Biserica Alexander Nevski. Simbolul Bulgariei a fost construit vreme de 30 de ani intre 1882 si 1912 in amintirea celor 200000 de soldati rusi morti pentru independenta Bulgarie in razboiul ruso turc din 1877 -1878. Sangele slav apa nu se face. Dar, in amintirea Plevnei, a Smardanului si a Grivitei, puteau sa ii faca si un pronaos romanesc. Cam asta pentru azi doamne si domnisoare. Cu locuri de poveste si povestile lor ne auzim maine.

sofia-operatingcompany.eu

 

 

What's Hot

Galerie Articole