Timisoara
Sursa:ArrivalGuides.com

Timisoara

Serban Huidu
Travel

Pentru un prichindel crescut in Bucurestiul anilor '80, cand am mers prima data cu tata in Timisoara in 1987, parea ca sunt intr-o alta lume. Sucuri, Inghetata, mentosane, haine, ceasuri si alte bunatati venite de la sarbi, mi se pareau Raiul intr-o societate gri si posaca. Baietelul carn, tuns cu breton, se uita pe geamul celebrei Lada Break cu care venise de la Bucuresti, la un oras care inca reprezenta Romania. Pot sa si inteleg de ce Revolutia a inceput in Timisoara. Pe vremea aceea Crivatul comunist batea cu putere in toata Romania. In Timisoara inca se simtea adierea Austrului. Vanticelul acela cald ce sufla dinspre Vest. Au trecut 27 de ani de atunci . Acum, in vremuri pline de proteste, sa vedemcare sunt recomandarile mele pentru Timisoara, primul oras european ce a folosit iluminatul stradal electric (dupa New York), si orasul care e mereu Fruncea:

1-Centrul Vechi

cultural.bzi.ro

 Castelul Huniade (a nu se confunda cu Palatul Huniarzilor din Hunedoara) este  cea mai veche cladire din oras. A fost construit 1443-1447 de Iancu de Hunedoara pe locul unui vechi castel din secolul 14. Astazi gazduieste Muzeul Banatului si aveti ce vedea inauntru.

Al doilea obiectiv din Centru este Palatul Culturii ce gazduieste Opera Nationala Romana dar si teatrul National Mihai Eminescu, Teatrul Maghiar de Stat dar si Teatrul German de Stat. O situatie unica in lume. In spiritul tolerantei si a bunei intelegeri cele patru institutii convietuiesc in Palatul Culturii. Cladirea a fost construita in stil Renaissance dar dupa cel doua incendii in 1880 si 1920 fatada a fost refacuta in stil Neo-bizantin.

PRESSALERT.ro

Cea de-a treia atractie a centrului vechi este Catedrala Mitropolitana Ortodoxa. Combina stilul bizantin cu cel moldovenesc iar din cele 11 turnuri, cel mai inalt are 87 de metri. In 1944 aviatia germana a bombardat Timisoara. 6 bombe erau destinate Catedralei. Din cele 6 doar una a explodat provocand pagube minore. In spatele catedralei se afla un parc in care gasiti cea mai mare colonie de ciori din Europa. Nu se stie ce le atrage acolo dar toate incercarile Primariei de a le goni au dat gres. 

Turism religios

Centrul este un loc boem plin de cafenele si restaurante. Eram aici in 2004 cu Dan Negru, un mare timisorean, si stateam la taclale. Si de noi s-a apropiat timid o fetita. "Vreau si eu un autograf!" "Da sigur!" s-a repezit Dan. "Nu nu de la dumneavoastra ...de la Carcotas!" De unde se vede treaba ca nimeni nu e profet la el in oras!

2-Piata Unirii

commons.wikimedia.org

Foarte aproape de centru si un loc boem al orasului, plin de cafenele si concerte este Piata Unirii. Cu dimensiunile ei impresionante 150m/110m, a fost denumita asa in cinstea trupelor romane sosite in 1919, care au adus administratia romaneasca in Republica Banat, consfiintind Unirea ei cu Romania. In Piata sau in apropierea ei se afla niste obiective pe care nu le puteti ocoli: Domul romano-catolic, Palatul baroc (Muzeul de Artă), Catedrala Ortodoxă Sârbă, Monumentul Sfintei Treimi, Casa Brück sau Fântâna cu apă minerală.

3-Bastionul Maria Theresia

fotocommunity

Aflat intre hotelul Continental si Fantana Punctelor Cardinale, Bastionul  este o mare parte a zidului de aparare al cetatii Timisoarei. Construit in stil baroc adaposteste astazi cateva treceri pietonale sau auto dar si cateva localuri si cafenele in care stilul rustic al zidurilor combinat cu modernitatea unui expresor de cafea te fac sa te simti in alta lume. Aici am negociat, intr-un local ce abia fusese deschis, preluarea frecventei de Timisoara pentru Kiss fm. Era momentul boomului economic si a facut multi bani. Dar cred ca si i-a scos inzecit. Piata de radio in Timisoara este una dintre cele mai infloritoare din tara.

4-Parcul Rozelor

Fly Go

Amenajat in 1928 acest parc este responsabil pentru denumirea internationala a Timisoarei drept Oras al Trandafirilor. Sunt peste 1200 de soiuri de trandafir in parc iar in fiecare ultima joie a lunii mai are loc aici Festivalul Trandafirului. Tot in Parcul Rozelor este si un celebru amfiteatru ce face ca locul sa fie impanzit de festivaluri si concerte. Festivalul studentilor in luna iunie, Festivalul Inimilor in luna iulie, Festivalul de Opera si Opereta in august si Ruga Timisoarei in septembrie. Locul este folosit si pentru concerte. Am vazut aici un concert al celei mai mari trupe rock a Romaniei-Phoenix ( Da! Este subiectiv dar am crescut cu versurile lor in gand, iar pe mine ma chema Serban si datorita poetului Serban Foarta-responsabil cu multe dintre versurile catecelor lor). Pe melodia aceasta toti ce prezenti la spectacol plangeau. Inclusiv eu!

 

5-Fabrica de Bere

PRESSALERT.ro

Pai sa facem si putina reclama: Fabrica de bere din Timisoara este cea mai veche de pe teritoriul Romaniei si isi are originile in 1718.Printul Eugeniu de Savoia a venit cu ideea infiintarii fabricii din 2 motive: aprovizionarea cu bere a armatei austriece si rezolvarea alimentarii cu apa a orasului. De-a lungul timpului, cum ne este prezentata si in reclame, fabrica a suferit constructii, reconstructii, modernizari, caderi si reveniri. Produsul a ramas aproape neschimbat. Apropos de istorie, in apropierea Fabricii de Bere a avut loc primul concert sustinut de Johann Strauss fiul cu orchestra sa in afara Vienei. Se intampla in 1847. Adresa: Strada Stefan cel Mare numarul 25.

Acestea au fost recomandarile mele pentru Timisoara. Orasul care mi-a marcat copilaria si adolescenta, orasul care m-a facut pentru prima data sa fiu mandru ca sunt roman, orasul emotiilor si a oamenilor calzi si primitori, Multmesc Timi!

poate va plac si:

http://www.15cm.ro/cartierul-cotroceni-951

http://www.15cm.ro/casablanca-893

http://www.15cm.ro/val-gardena-818

What's Hot

Galerie Articole