Vanatoarea de oameni incepe!
Sursa:www.hungergames.movie

Vanatoarea de oameni incepe!

Ioana Petric
News

Saptamana trecuta, in timp ce intreaga planeta se imbata cu spiritul Craciunului, Yevgeny Pyatkovsky anunta lansarea Game2: Winter, reality show-ul  unde orice e permis: “ violente, alcool,  viol, crime, fumat” …orice! (pfff! e clar!… Hunger Games nu e chiar pentru toata lumea)

Cine e nea Yevgeny, acest nou Big Brother?

Daca milionarii nostri sparg averi intregi pe masini luxoase, femei frumoase, vacante exotice si mese la Loft, ai lor…ei bine ai lori fac lucruri traznite. 

Si sunt multi nebuni pe lumea asta, dar parca nu tot timpul ti-e dat sa auzi de unul precum Yevgeny Pyatkovsky.

Dupa ce a facut o avere vanzand o aplicatie care nu te scapa de datoriile la banci, dar te ajuta sa uiti de ele blocand toate apelurile si mesajele venite din partea recuperatorilor de creante (da, exista si e legala! ), i-a venit cheful de joaca, asa ca a deschis prima gradinita pentru adulti din lume, unde, in schimbul modestei sume de 48 de dolari pe zi, poti sa te inscrii din nou in grupa mica.  Cu alte cuvinte, e doar un baiat destept, dar usor nebun, care a anticipat nevoile  oamenilor, le-a exploatat si s-a imbogatit facand asta. Si acum stau si ma gandesc…de la gradinita pentru adulti, tocmai la vanatoarea de oameni?

Reality show sau altceva?

Un reality show fara operatori, doar cu 2000 de camere montate pe o suprafata de 9 hectare si 9 luni de transmisie online neintrerupta? Parca seamana cu ceva…dar e altceva. 

La 1 iulie 2017, 30 de oameni vor intra in competitia pentru cei 1.6 milioane de dolari pe care rusul i-a pus la bataie, cu conditia sa parieze cu viata si suma de 165.000 de dolari (taxa de partiipare). Pe principiul intra cine vrea, scapa cine poate, regula jocului e simpla: nu exista nicio regula, trebuie doar sa supravietuiesti. 9 luni de zile…in taigaua siberiana…la -40 de grade…inconjurat de ursi si lupi flamanzi…si alti 29 de oameni cel putin la fel de nebuni ca tine…Bine macar ca fumatul e permis! Teoretic, pentru ca practic, jocul se desfasoara pe teritoriul Rusiei, deci fiecare om va raspunde juridic pentru faptele sale.

Sa fie oare spectacol, sau un experiment psihologic, finantat de nea Yevgeny si desfasurat cu aprobarea altor frati mai mari, care nu si-au permis (ca imagine) sa testeze cum ar functiona in realitate, ideea unei comunitati, in care banii pot satisface orice fantezie, cat ar fi ea de bolnava? (ok…poate m-am uitat eu la prea multe filme). 

Cat de permise sunt crima si violul?

Din prezentarea rusului, sunt la fel de permise precum alcoolul si tutunul, doar ca, la fel ca acestea, nu sunt deloc indicate. Nu de alta, dar actiunea se petrece pe teritoriul Rusiei si se supune legilor ei. Deci, cine e rau si face murdarie, ajunge la politie…dar nu zice nimeni ca nu primeste premiu. Pam pam! Si 1.6 milioane de dolari nu e deloc putin. Daca ne gandim mai bine, concurentii fac un pariu avantajos, deoarece au sansa sa se intoarca acasa cu buzunarele de 10 ori mai pline. Asta, evident in cazul in care exista un singur supravietuitor si premiul nu se imparte. Altfel, inevitabil vom ajunge la intrebarea: cat de departe e dispus sa mearga un om pentru bani? Vor alege sa traiasca toti si sa plece acasa cu un castig minim, sau poate cu nimic, sau isi vor incalca orice principii morale si legale, doar pentru potul cel mare? 

Un lucru e sigur, chiar daca acel “orice e permis” ramane un miraj si o strategie geniala de marketing, chiar si in taigaua siberiana, posibilitatea de a se ajunge la violenta e mare…si probabil asta se si doreste.

Cine raspunde pentru ce se intampla acolo?

In niciun caz, nea Yevgheny. El e acoperit, a trantit concurentilor niste contracte prin care ei isi asuma raspunderea ca din momentul in care au intrat in padure li se poate intampla orice si acum se relaxeaza linistit la gradinita pentru adulti pe care a infiintat-o. Asa cum spuneam, infractiuniile sunt permise, deloc indicate si totusi, aproape inevitabile. Prin urmare nu pot sa nu ma intreb: dar daca, Doamne Fereste, se intampla vreo tragedie…cine raspunde? Nu pentru viata concurentului, ci pentru vietile milioanelor de oameni care mai mult ca sigur o sa priveasca. In primul rand pentru ca un astfel de eveniment ar scrie istorie si ar forma un precedent in ceea ce priveste acest tip de show si in al doilea rand, pentru ca, fara doar si poate, impactul emotional va fi unul imens si greu de suportat, care, intr-o lume normala, ar lasa traume. Oare vom asista, in direct, la urmatorul pas de degradare al societatii? Si nimeni nu va raspunde? Asta e viitorul in ceea ce priveste showurile de divertisment? Nu stiu pe voi, dar pe mine, gandul asta ma infioara. Parca as prefera ca Hunger Games sa ramana doar un film, nu sa se transforme in realitatea care ne inconjoara. Mai stie cineva sa se bucure pentru pace, liniste si dragoste? 

 

Pana una alta, Big Brother exista si a existat de mult. Ochiul din umbra, politia gandirii, intentia de indobitocire si degradare a umanitatii, chiar daca au fost doar niste baliverne stiintifico fantastice in “O mie noua sute optzeci si patru” a lui Orwell, sunt pura realitate a prezentului. Sper ca viziunea lui sa nu se adevereasca pana la capat … si ca ne-a mai ramas macar putina iubire si pofta de frumos si ca toata nebunia lui Yevgheny nu va deveni un fenomen de mare amploare. 

 

What's Hot

Galerie Articole