Varsovia
Sursa:Turystyka - Wirtualna Polska

Varsovia

Serban Huidu
Travel

Varsovia

Denumirea de Varsovia suna foarte familiar celor din generatia mea. Tratatul de la Varsovia e oponentul direct al temutului Nato. Acum. pana si Varsovia cu Polonia cu tot au ajuns sa faca parte din Nato. Din punct de vedere al turistului, Varsovia are multe de oferit. Vorbesc destul de repede limba locurilor vizitate. In Polonia am avut o reala problema. Limba poloneza e considerata de traducatori cea mai grea limba europeana si doar tinerii va pot indruma in engleza. Iata recomandarile mele:

1-Piata centrala din Orasul Vechi (Rynek Starego Miasta)

Turystyka - Wirtualna Polska

La fel ca si Bucurestiul, Varsovia vibreaza prin orasul sau vechi.Ras de pe fata Pamantului in al Doilea Razboi Mondial, refacut acum, este mandria locuitorilor. Spre deosebire de Bucuresti, Orasul Vechi este alcatuit din multe cladiri istorice perfect refacute ce au intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO. Noi mai avem de lucru la planul asta. Cel mai boem loc este Piata Centrala unde puteti admira imprejurimile asezat confortabil intre un croissant si o cafea servita la una dintre numeroasele cafenele. Exista si o legenda: in subsolul cladirilor din jur sta un Basilicum. Ce e ala? Un fel de sarpe pitic cu tot cu picioare, asa un mic dinozaur. Cica pazea nu stiu ce fel de comori si te putea transforma in stana de piatra daca incercai sa ti le insusesti. Din nefericire pentru el s-a vazut intr-o oglinda si s-a impietrit pe sine insusi. Cam tantalau! Asa impietrit a devenit simbolul reconstructiei Varsoviei.

2-Muzeul Chopin

Co Jest Grane

Locuitorii din Varsovia sunt foarte mandri de concetateanul lor care a si-a petrecut primii 20 de ani din viata in orasul de pe Vistula. Aici a invatat si s-a pregatit pentru ce avea sa devina-un Monstru Sacru al muzicii. Muzeul este gazduit  de un palat: Ordinacki Palace construit in 1681 de un print: Janusz Ostrogski. A devenit la inceputul secolului Institut muzica, in perioada interbelica cel mai mare conservator Polonez si dupa Al Doilea Razboi sediul institutului Fryderyk Chopin si mai apoi muzeul Fryderyk Chopin. Adesa este: strada Okólnik numarul1. Se poate vizita de marti pana duminica, iar duminica intrarea este libera. NU puteti ajunge in Varsovia si sa nu vizitati muzeul dedicat lui Chopin!

3- Palatul Culturii si Stiintei-Pałac Kultury i Nauki

Budowle.pl

Casa Scanteii sau Casa Presei Libere din Bucuresti are o sora geamana in Varsovia.Este un cadou facut de maretul si prunetul popor sovietic Poloniei, in anii 50. Este facut de acelasi arhitect care a desenat si cele 7 surori in Moscova, ca o reactie la zgaraie-norii americani. In zilele noastre este cautat de turisti pentru vederea panoramica asupra orasului. In interior sunt birouri, un fel de Sala Palatului de vreo 3000 de locuri si o piscina de mari dimensiuni.

YouTube

Este in continuare cea mai inalta cladire din Polonia si a 8-a din Uniunea Europeana. Polonezii o urasc de moarte pentru ca le aduce aminte de urgia ce a venit peste ei din est, i-a translatat catre Germania si i-a "protejat" 50 de ani. In sala cu 3000 de locuri a concertat Rolling Stones in 1967-prima trupa ce a trecut Cortina de fier. Eu ii inteleg pe polonezi. Am exact acelas sentiment in fata Casei Poporului din motive diferite evident.

4-muzeul Caricaturii-Muzeum Karykatury

old.police.pl

Este un mic muzeu aflat in castelul Prymas pe strada Kozia la numarul 11, infiintat in 1978. Inauntru gasiti 20.000 de caricaturi. Muzeul nu e deschis permanent dar are niste expozitii bestiale. Eu am zambit si mi-a inseninat vizita in Varsovia. Il recomand cu tarie si sper sa va placa la fel de mult si voua.

5-Scarile de Piatra-Kamienne Schodki

warszawa-i-okolice

Revenim in Orasul Vechi pentru aceste trepte. Au fost construite in secolul 15, din lemn si ieseau din cetatea fortificata catre raul Vistula. In secolul 18 au fost schimbate cu unele de piatra adica exact cum sunt si astazi. Daca vreti sa va simtiti putin ca Napoleon mergeti pe ele. Asa a facut si imparatul intr-una dintre multiplele sale vizite in Varsovia.Puteti incerca si cu mainile la spate. Asa face un adevarat imparat...

Nu uitati de Ruta regala de la Palatul regal in nord, pana la resedinta de vara adica palatul Wilanow in sud. Si nu uitati sa treceti prin parcul Lazienki aflat cam pe la mijloc. Este cel mai mare parc la Varsoviei. Cu cele 76 de hectare ale lui e pura incantare.

Warszawa - Lovetotravel.pl

Cam asa arata Varsovia privita de sus. Sper sa va place la fel de mult cat mi-a placut si mie!

 

What's Hot

Galerie Articole