Decat cu simtul datoriei... mai bine datornici

Decat cu simtul datoriei... mai bine datornici

Gabi
Dragoste

Dumnezeu da, dar mai trebuie sa bagi si tu in poseta. :)

La romani vorba asta cred ca e inteleasa altfel... mai ales cand vine vorba de munca, din pacate. 23% dintre asistatii sociali au renuntat la banii de la stat cand au auzit ca in schimbul sumei au de prestat munca in folosul comunitatii. Spre exemplu, asistatii din comuna doljeana Salcuta se plang ca primarul le-a taiat ajutorul de la stat. Autoritatile sustin insa ca au ramas fara bani doar lenesii care nu si-au efectuat orele de munca. Comuna doljeana Salcuta este una dintre localitatile de la noi unde oamenii s-au invatat sa primeasca bani de la stat fara sa faca nimic. Nevoiasii sunt cu sutele aici, insa acestia cer pe langa ziua de munca si tigari sau bautura. Lucrurile sunt mai simple din punctul de vedere al secretarului primariei. El spune ca asistatii sociali efectiv nu s-au prezentat la munca. "Au refuzat in mod sistematic, ba se fofileaza, ba gasesc tot felul de motive si nu vor sa munceasca. Automat noi am trecut la sistarea ajutorului social, insa acest lucru nu inseamna ca au pierdut ajutorul financiar de la stat. Daca vor veni si isi vor efectua orele de munca in folosul comunitatii, automat luam masura si o sa-i repunem din nou in plata. Nu au foarte mult de munca, asa ca nu inteleg de ce nu vin sa-si faca orele. Unii au trei sau patru zile pe luna, deci nu este greu ce trebuie sa faca. Au de curatat santuri sau de strans frunze. Din pacate sunt lenesi si refuza sa faca treaba." a declarat acesta. 

Localnicii din comuna recunosc ca nevoiasii satului sunt extrem de lenesi: "Sunt foarte multi puturosi la noi in comuna si se multumesc sa primeasca ajutor social de la stat, decat sa munceasca. Daca ii chemi sa munceasca cu ziua au pretentii si nu vor sa vina decat pe 60 de lei. Unii cer pe langa bani si tigari si bautura. Mai bine stau si rabda de foame decat sa munceasca." Ion Ciuca, satean.

www.pexels.com

Oamenii considera in Romania ca au doar drepturi, insa de cele mai multe ori uita ca au si obligatii. Si in Portugalia, oamenii care primesc ajutor social trebuie sa activeze in schimb in folosul societatii. La fel, cei care refuza sa procedeze astfel, pierd ajutorul. Beneficiarii acestui ajutor trebuie sa presteze 15 ore de munca in folosul comunitatii saptamanal. Munca poate insemna curatenia in gradinile publice, ajutorul in renovarea institutiilor publice, implicare in organizarea evenimentelor culturale si sportive, lucruri frumoase, de altfel. Nu mai putin de 390.000 de portughezi sunt someri. Acestia primesc, in medie, 92 de euro pe luna. Reusesc sa supravietuiasca, dar si sa faca ceva util pentru comunitatea lor. Dar intr-o tara ca a noastra unde multi sunt obisnuiti mai degraba sa fure, chiar si la cele mai inalte niveluri, le vine greu sa depuna un minim de efort. Sau sa se simta mandrii, poate, pentru aportul lor in societate. Oamenii care nu au muncit niciodata nu stiu ce inseamna satisfactia muncii, venita si dintr-o recompensa financiara. Sunt multi care, desi au incercat sa o faca, au preferat calea usoara si mai putin onorabila. E vorba de felul lor de a fi si de o lipsa a datoriei fata de cei din jur dar si fata de propria lor persoana. Pentru ca, stand, nu ai cum sa evoluezi.

What's Hot

Galerie Articole