Iubire sau Obsesie?

Iubire sau Obsesie?

Gabi
Dragoste

E cunoscută, mai ales datorită operelor sale scrise, povestea iubirii lui Dante Alighieri pentru Beatrice, muza lui.

In realitate, cei doi s-au intalnit fata in fata doar de două ori. Prima dată cand aveau nouă ani, ocazie cu care Dante s-a îndrăgostit iremediabil de ea și a doua oară dupa nouă ani, întâmplator, pe stradă. Șase ani mai târziu, ea a murit. Poveștile lor de viață nu s-au intersectat niciodată, amândoi căsătorindu-se cu persoane impuse de către familie. El nu a încercat să o seducă sau să o curteze. De altfel nici nu se stie daca Beatrice l-a remarcat vreodată pe Dante. E o poveste de iubire a unei singure persoane, devotamentul total si necondiționat pentru o ființă. Dante a transformat-o pe Beatrice intr-un ideal al iubirii, într-un lucru imaterial, ceresc. Ea e motivația pentru desăvârșirea lui ca scriitor. Romantic.

Pinterest

Chiar și pentru timpurile îndepărtate ale Evului Mediu e o poveste de iubire destul de atipică. Aducând-o în vremurile noastre, ea pare de domeniul fantasticului. Intrebarea se pune in felul urmator. Oare Dante era obsedat? O relație care să nu fi fost bazată niciodată pe posesiune, pe carnal, hrănită doar prin imaginație ani de zile, ridica suspiciuni. Sa fii fost vorba de vreo obsesie sau de vreo boală psihică?

Pinterest

Tu cum îți dai seama când sentimentele tale au trecut peste linia iubirii în zona obsesiei?

In primă fază poti să te autoanalizezi. Câteodată se întâmplă să realizezi că "iubirea" pe care o simti, ți-a adus numai neplăceri, nu te-a făcut sa evoluezi în niciun fel, din contră. Iar dacă părerea ta e întărită si de cea a prietenilor, a oamenilor tai apropiați, atunci ar trebui să te intrebi serios daca e vorba de iubire sau nu?

Iubirea te face mai bun. Te înalță. Obsesia trage după ea toate angoasele și devalorizarea ta ca om. Dar dacă poti sa o folosești ca Dante in serviciul artei, cred ca merita :D Nu e reală, insa. E doar o reproducere.

 

What's Hot

Galerie Articole