M-am nascut femeie si sunt libera!

M-am nascut femeie si sunt libera!

simona
Timp liber

Acum trei ani, o tanara dadea glas durerii si abuzurilor suferite in tara sa de origine, Nord Coreea. Nu era prima victima scapata din cea mai tiranica tara, dar era vocea unei noi sperante. Am plans uitandu-ma la declaratiile ei, am plans impresionata ca multii altii, dar nu pot simti ce a trait ea cu adevarat. Nimeni nu poate. As vrea sa simt mai multa compasiune decat furia care ma copleseste atunci cand vad ca in zilele noastre, barbaria si tortura inca exista. Si in mod special la femei. Asa cum a spus si Yeonmi Park, "nu-mi poat fi incalcat dreptul de a fi om doar fiindca m-am nascut in alta tara". 

In ultimii 20 de ani, 1 din 3 femei sufera de o violenta psihica sau fizica. In lume, peste 700 de milioane de femei care traiesc la ora actuala, au fost casatorite inca de cand erau copile, adica inainte de 18 ani. Dintre acestea, 250 de milioane, pana sa implineasca 15 ani. In jur de 120 de milioane de fete, adica 1 la 10, au fost fortate la acte si violente sexuale si toate neprotejate, adica cu riscuri de imbolnavire si nasteri la varste premature. Cel putin 200 de milioane de femei si fete au suferit mutilari genitale. Acestea sunt practici existente in 30 de tari din lume si, in cele mai multe dintre ele, mutilarea se face la fetite care nu au ajuns inca la varsta de 5 ani. Acestea sunt doar statistici. Suferinta nu poate fi calculata.

Kim Jong Un - sursa itelegraphuk

Coreea de Nord este condusa de peste 7 decenii de catre o dinastie tiranica si este statul cel mai represiv din lume. In 2015, Kim Jong-Un a intensificat paza la granita cu China, statul in care se refugiau cei mai multi coreeni, si a intarit restrictiile de libertate in tara pentru a nu mai permite fuga. In 2014, Comisia Natiunilor Unite de Impementare a Drepturilor Omului in Poporul Democratic al Republicii Coreea a facut un raport pe baza documentatiei despre exterminare, crima, sclavie, tortura, incarcerare, viol, avorturi provocate si alte violente sexuale produse de catre  guvernul conducator. Concluzia a fost: " gravitatea, marimea si natura acestor violente arata un stat care nu are niciun fel de echivalent intr-o lume contemporana." Guvernul corean, de asemenea practica pedepse colective printre cei considerati ofensatori ai statului, pur si simplu executand sau incarcerand sute de mii de cetateni, inclusiv copii, in inchisori in care se confrunta cu conditii deplorabile, abuzuri din partea gardienilor si exploatare fizica. Ca sa scape de toate aceste torturi si spaime comuniste, coreeni care reusesc, se refugiaza in China. Dar aici nu se termina durerea lor.

refugiati coreeni tarati de politisti chinezi - sursa davidohanna

China este prietena cu Coreea de Nord. China repatriaza "dezertorii", desi conform Conventiei Refugiatilor din 1951 si a protocolului din 1967 din care face parte si aceasta, ii obliga sa acorde azil si sa sprijine refugiatii. Nu, China practica aceleasi tratamente precum "prietenii" lor, maltratandu-i pe nord coreeni in lagara denumite "kwanlise", adica inchisori secrete. Femeile nord coreene sunt frecvent vandute pentru casatorii sau practici sexuale cu barbati chinezi. Chiar daca traiesc ani de zile in China, ele nu sunt considerate rezidente legale si pot fi oricand arestate si repatriate. De aceea, multi copii rezultati din asemenea acte ilegale, nu sunt inregistrati si nu beneficiaza de educatie sau alte drepturi legale. Sunt inexzistenti.

Coreea de Nord nu este un caz singular. Tirania exista si in tari din Africa, Asia sau America de sud. 

Mars feminist - sursa theguardian

Poate nu ti-am spus nimic nou pana acum, dar de fiecare data cand vei primi vorbe grele din partea cuiva sau chiar si orice forma de violenta, sa nu te lasi doborata, sa nu permiti nimenui sa te umileasca. Femeia nu este un obiect, femeia este, asa cum am mai spus-o si alta data, cea mai minunata fiinta creata. Femeia nu are limite. Fiecare strigat de ajutor trebuie sustinut, trebuie sa gaseasca intelegere si rezolvare. Vocile si drepturile noastre se aud prin cele ca Hyonseo Loe, Malala Yousafzai, Nawa El Saadawi, Faith Ringgold. Sunt doar cateva dintre activistele cu voci puternice. 

"Unitatea inseamna putere, fara ea femeile nu pot lupta pentru drepturile lor nicaieri"!

 

What's Hot

Galerie Articole