Tibi Useriu: povestea incredibila a omului care a reusit imposibilul

Tibi Useriu: povestea incredibila a omului care a reusit imposibilul

Ioana Petric
Dragoste

Tibi Useriu- un nume despre care sigur ati auzit zilele astea, printre Olgute poliglote si Radulesti cu mitraliere, un nume despre care multi dintre noi, probabil ca stiu prea putin.

Ei bine, Tibi este romanul care anul trecut a reusit imposibilul, castigand cel mai dur ultramaraton din cate exista in zilele noastre. El e primul roman care a alergat 566 de kilometri in cursa “6633 Arctic Ultra”, in Canada, dincolo de Cercul Polar, infruntand temperaturi de pana la -52 de grade si care a iesit invingator. Si daca asta e un lucru greu de imaginat pentru noi cei care in timpul iernii abia daca ne taram prin nameti pana la magazin, pentru el a fost doar inceputul. Pentru ca nu i-a fost destul sa reuseasca imposibilul o data,  acum s-a hotarat sa incerce si a doua oara. Si mai mult ca sigur o sa reuseasca, la ora aceasta, el avand un avans de 12 ore in fata adversarilor sai. 

Nu stiu voi, dar pe mine stirea asta m-a lasat cu gura cascata si m-a facut sa ma intreb cine este omul asta neinfricat, pe care nici gerul, nici degeraturile, nici viscolul nu il pot opri din a-si indelpini visul. Asa ca nu m-am putut abtine si ca o internauta adevarata ce sunt am dat un search pe Google. Ce am descoperit? O poveste de viata care ar face invidios pana si cel mai talentat scenarist de la Hollywood, un om de o sinceritate infioratoare, o carte.

Autobiografia lui Tibi se numeste “27 de pasi” si a aparut din dorinta acestuia de a-si asuma trecutul, inainte ca acesta sa-l loveasca. Marturiile lui par de domeniul stiintifico fantastic si incep exact asa:

“Lumea mă ştie drept alergător de anduranţă. Ce nu ştie însă e povestea vieţii mele paralele. Am fost pe rând slugă la ciobani pe Bârgaie, porcar în armata română, azilant politic în Berlin, pizzer într-un restaurant italian, bodyguard la un interlop sârb, martor într-o galerie de alba-neagra in Gran Canaria şi autor de jafuri armate. Am evadat din două închisori europene dar nu şi din a treia. Vânat prin Interpol am devenit client al unei puşcării de maximă securitate. Drept urmare, timp de aproape 10 ani am lipsit de la apel din propria tinereţe, închis complet singur între patru ziduri albe, foarte groase. Cei care au auzit de mine după ce am câştigat 6633 Atlantic Ultra vor descoperi în această carte povestea mea aşa cum nu o ştie nimeni şi n-a auzit-o nimeni niciodată. La fel şi cei care, fără a mă fi întrebat înainte, m-au ales ca subiect al examenul de capacitate la limba română”

Asta da act de asumare si curaj! Bravo, Tibi! Nu pentru ce ai fost, in niciun caz, ci pentru ceea ce esti azi! Pentru ca in ciuda surprizei pe care am avut-o citind aceste randuri nu am simtit dezamagire. Si stii de ce? Pentru ca m-ai facut sa-mi recastig speranta intr-o cauza ce o credeam demult pierduta. Da! Oamenii se pot schimba, daca primesc a doua sansa, mai ales ca trecutul e trecut si viitorul e o pagina goala, care nu se rezuma la nuante de bine si de rau, ci la experiente, lectii, vointa si evolutie! 

Pana la urma nimeni nu-i perfect, iar imperfectiunea asta ar trebui sa ne inalte, nu sa ne doboare. Poate daca am invata sa fim mai buni si sa judecam mai putin, am mai auzi nu una, ci zeci, sau poate sute de povesti de genul asta, de oameni care au ajuns la pamant, dar au avut puterea sa se ridice, sa schimbe ceva  si sa mearga mai departe. 

Succes, Tibi! Sper sa reusesti imposibilul nu a doua, ci a 3-a oara! 

Semnat, o fata. Care spera sa reuseasca si ea, macar o data :)

What's Hot

Galerie Articole